Szlachetne rydze w czerwonym winie. Przepis na luksus zamknięty w słoiku

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Intensywnie czerwone lub pomarańczowe kapelusze to cecha charakterystyczna rydzów. Najczęściej znajdziemy je w pozbawionych zanieczyszczeń lasach świerkowych oraz gajach liściastych. Rydze świetnie nadają się do przetwarzania w kuchni. Nie doradza się jedynie ich suszenia. Najlepiej jeść je krótko po zebraniu lub wykorzystać do przygotowania grzybków marynowanych w czerwonym winie.

Przepis na smakowite rydze z czerwonym winie
Przepis na smakowite rydze z czerwonym winie123RF/PICSEL

Rydze w zalewie z czerwonego wina - lista zakupów

Szlachetność rydzów podbita smakiem czerwonego wina oraz licznych przypraw tworzy przetwór doskonały. Do marynowania wybierajmy przede wszystkim niewielkie okazy, które będą ładnie prezentowały się w słoiku. Idealnie sprawdzą się wyciągnięte ze spiżarni w długie zimowe dni i wieczory.

Składniki:

  • 1 kg niewielkich rydzów
  • 750 ml wytrawnego czerwonego wina
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej

Grzyby w słoiku - przepis krok po kroku

Jak przygotować wyśmienite rydze marynowane?r
Jak przygotować wyśmienite rydze marynowane?r123RF/PICSEL
  1. Do wyparzonego i osuszonego słoika o pojemności 1 l wkładamy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki oraz gorczycę.
  2. Czerwone wino wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy cukier i sól. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia i natychmiast ściągamy z ognia.
  3. Rydze starannie oczyszczamy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-5 minut. Odcedzamy i jeszcze gorące przekładamy do słoika z przyprawami.
  4. Całość uzupełniamy gorącym winem, a następnie zakręcamy słoik, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  5. Gorące grzyby oraz zalewa sprawią, że zakrętki powinny bez trudu się zassać. Jeśli tak się stanie, nie musimy ich pasteryzować.
  6. Rydze w czerwonym winie nadają się do spożycia po ok. 2 tygodniach. Pamiętajmy, by po otwarciu przechowywać je w lodówce i zjeść w ciągu kilku najbliższych dni.

Do czego podawać marynowane grzyby?

Sezon na rydze zaczyna się latem i trwa do jesieni. W tym czasie warto wykorzystać je do przygotowania smakowitych domowych przetworów, które świetnie komponują się z licznymi daniami. Kuchenne eksperymenty w dużej mierze zależą od naszej wyobraźni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć rydze w czerwonym winie z sałatką jarzynową lub makaronową. To także doskonały dodatek do wybornego tatara oraz przekąska podbijająca smak dań mięsnych. Ciekawym pomysłem będzie wykorzystanie marynowanych grzybów do farszu ukrytego w uszkach lub pierogach.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas