Szlachetne rydze w czerwonym winie. Przepis na luksus zamknięty w słoiku

Przepis na smakowite rydze z czerwonym winie
Przepis na smakowite rydze z czerwonym winie123RF/PICSEL

Rydze w zalewie z czerwonego wina - lista zakupów

Zobacz również:

    • 1 kg niewielkich rydzów
    • 750 ml wytrawnego czerwonego wina
    • ½ szklanki cukru
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 2 liście laurowe
    • 6 ziaren ziela angielskiego
    • 6 ziaren pieprzu
    • 6 goździków
    • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej

    Grzyby w słoiku - przepis krok po kroku

    Jak przygotować wyśmienite rydze marynowane?r
    Jak przygotować wyśmienite rydze marynowane?r123RF/PICSEL
    1. Do wyparzonego i osuszonego słoika o pojemności 1 l wkładamy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki oraz gorczycę.
    2. Czerwone wino wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy cukier i sól. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia i natychmiast ściągamy z ognia.
    3. Rydze starannie oczyszczamy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-5 minut. Odcedzamy i jeszcze gorące przekładamy do słoika z przyprawami.
    4. Całość uzupełniamy gorącym winem, a następnie zakręcamy słoik, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    5. Gorące grzyby oraz zalewa sprawią, że zakrętki powinny bez trudu się zassać. Jeśli tak się stanie, nie musimy ich pasteryzować.
    6. Rydze w czerwonym winie nadają się do spożycia po ok. 2 tygodniach. Pamiętajmy, by po otwarciu przechowywać je w lodówce i zjeść w ciągu kilku najbliższych dni.
    Przepis na marynowane grzybyInteria KulinariaInteria Kulinaria

    Do czego podawać marynowane grzyby?

    Przepis na marynowane grzybyInteria KulinariaInteria Kulinaria