Grzybowe kokardki

Pyszne i proste w przygotowaniu danie

Zapiekanka z brokułem
Zapiekanka z brokułem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj w minimalnie osolonej wodzie. Odcedź, odlej 1/2 szkl. wody z gotowania. Przelej ją do małego garnuszka, zagotuj i rozpuść w niej kostkę bulionową.

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na małe kawałeczki. Podsmaż na maśle z cebulą i czosnkiem. Podlej grzybowym bulionem, duś 15 minut. Dopraw rozmarynem  i pieprzem. Różyczki brokułów zblanszuj w osolonym wrzątku i przelej zimną wodą, osącz.

3. 3/4 makaronu wymieszaj  z sosem grzybowym. Przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego. Resztę makaronu wymieszaj z brokułami i rozłóż na wierzchu zapiekanki. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Posyp parmezanem, piecz jeszcze 5 minut.

Zmysłowe smaki: Makaron z kurkamiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas