Grzybowe kokardki

Pyszne i proste w przygotowaniu danie

Składniki

  • 40 dag makaronu kokardki
  • 1/2 dużego świeżego brokuła lub 1,5 szkl. mrożonego
  • 6-8 pieczarek lub 2/3 szkl. grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionowa grzybowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki startego sera typu parmezan

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj w minimalnie osolonej wodzie. Odcedź, odlej 1/2 szkl. wody z gotowania. Przelej ją do małego garnuszka, zagotuj i rozpuść w niej kostkę bulionową. 

Reklama

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na małe kawałeczki. Podsmaż na maśle z cebulą i czosnkiem. Podlej grzybowym bulionem, duś 15 minut. Dopraw rozmarynem  i pieprzem. Różyczki brokułów zblanszuj w osolonym wrzątku i przelej zimną wodą, osącz. 

3. 3/4 makaronu wymieszaj  z sosem grzybowym. Przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego. Resztę makaronu wymieszaj z brokułami i rozłóż na wierzchu zapiekanki. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Posyp parmezanem, piecz jeszcze 5 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje