Reklama

Reklama

Grzybowe spaghetti

Smaczne, tanie i proste.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 40 dag świeżych grzybów leśnych
  • 1-2 czerwone papryki
  • kilka gałązek tymianku
  • 100 ml białego wina
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

1. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Czosnek oczyść z łupinek, posiekaj w plasterki. Grzyby starannie umyj pod bieżącą wodą, oczyść, odetnij końcówki ogonków. Osusz i pokrój na kawałki. Paprykę opłucz, przekrój na pół. Usuń nasiona, miąższ pokrój w większą kostkę. Gałązki tymianku opłucz, osusz i delikatnie poodrywaj listeczki.

Reklama

2. W rondelku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek i przyrumień. Następnie wrzuć do rondelka osuszone grzyby oraz posiekaną paprykę. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, ok. 10 min.

3. Mieszankę warzyw i grzybów podlej wytrawnym białym winem. Oprósz solą oraz pieprzem. Dodaj listki tymianku. Duś całość pod przykryciem kolejne 10 minut. W tym czasie zagotuj wodę z solą na makaron. Na wrzątek wrzuć spaghetti. Ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.

4. Makaron odcedź, wymieszaj z łyżką oleju. Rozłóż na talerze. Każdą porcję polej sosem grzybowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje