Grzybowe spaghetti
Smaczne, tanie i proste.
Składniki:
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 40 dag świeżych grzybów leśnych
- 1-2 czerwone papryki
- kilka gałązek tymianku
- 100 ml białego wina
- 40 dag makaronu spaghetti
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Czosnek oczyść z łupinek, posiekaj w plasterki. Grzyby starannie umyj pod bieżącą wodą, oczyść, odetnij końcówki ogonków. Osusz i pokrój na kawałki. Paprykę opłucz, przekrój na pół. Usuń nasiona, miąższ pokrój w większą kostkę. Gałązki tymianku opłucz, osusz i delikatnie poodrywaj listeczki.
2. W rondelku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek i przyrumień. Następnie wrzuć do rondelka osuszone grzyby oraz posiekaną paprykę. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, ok. 10 min.
3. Mieszankę warzyw i grzybów podlej wytrawnym białym winem. Oprósz solą oraz pieprzem. Dodaj listki tymianku. Duś całość pod przykryciem kolejne 10 minut. W tym czasie zagotuj wodę z solą na makaron. Na wrzątek wrzuć spaghetti. Ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
4. Makaron odcedź, wymieszaj z łyżką oleju. Rozłóż na talerze. Każdą porcję polej sosem grzybowym.