Grzybowy przysmak
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki.
Składniki: 8-10 porcji:
- 8-9 sporych ziemniaków (mogą być stare)
- 20 dag boczniaków
- 30 dag polędwiczki wieprzowej lub mięsa mielonego mieszanego
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 20 dag żółtego tartego sera
- 2 łyżki masła klarowanego
- po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki. Ułóż je płasko na blaszce wyłożonej pergaminem i posyp solą i pieprzem. Skrop olejem, przykryj folią aluminiową i piecz w 180ºC przez 20 minut.
2. Cebulę pokrój w krążki. Podsmaż na oleju. Dołóż plasterki polędwiczki lub mięso mielone. Po ok. 5 minutach dopraw przyprawami. Zdejmij z patelni. Boczniaki pokrój, podduś z masłem na tej samej patelni. Posól i popieprz. Dodaj mięso i pomidory.
3. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Układaj po warstwie ziemniaków i mięsa z dodatkami. Na wierzchu posyp grubą warstwą sera i zapiecz 15 minut.
Czas przygotowania: ok. 70 minut