Składniki: - 0,5 kg mieszanych grzybów leśnych, - 4 duże ziemniaki, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 10 dag wędzonego boczku w plastrach, - 1 łyżka siekanego majeranku lub suszonego, - kilka gałązek majeranku do dekoracji, - 200 ml śmietany 18 proc., - sól, pieprz, - 3 łyżki masła Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać widelcem, osolić, obłożyć plasterkami czosnku i owinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 50 min. W tym samym czasie oczyścić, umyć i osuszyć grzyby. Cebulę posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, oprószyć majerankiem i smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni przesmażyć boczek. Upieczone ziemniaki przekroić na pół, obłożyć grzybami. Podawać z gałązkami świeżego majeranku, wędzonym boczkiem i śmietaną. Czas przygotowania: 1 h 30 min.