Reklama

Reklama

Gulasz warzywny z kaszą orkiszową

Proste do przygotowania danie, które ma zbawienny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy. Zauroczy nie tylko dorosłych, ale i dzieci.

Czas przyrządzenia: ok. 35-40 min
Składniki dla: 2-3 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 250 g buraka obranego i pokrojonego w kostkę
  • 100 g selera obranego i pokrojonego w podobnej wielkości kostkę
  • 750 ml wrzątku
  • 2 liście laurowe
  • 1–2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 100 g dobrze wypłukanej kaszy orkiszowej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli (himalajskiej)

Składniki - do podania:

  • sok z cytryny do smaku
  • 1–2 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego (ekologicznego) lub lnianego budwigowego
  • posiekany pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Warzywa, wodę i przyprawy doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem, aż buraki będą al dente. Dodajemy wypłukaną kaszę. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie taka potrzeba, dolewamy wrzątku, tak aby kasza nie zaczęła się przypalać. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i sól.

Reklama

Podajemy polane olejem lnianym i sowicie posypane natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje