Gulasz warzywny z kaszą orkiszową
Proste do przygotowania danie, które ma zbawienny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy. Zauroczy nie tylko dorosłych, ale i dzieci.

Składniki
- podstawowe:
- 250 g buraka obranego i pokrojonego w kostkę
- 100 g selera obranego i pokrojonego w podobnej wielkości kostkę
- 750 ml wrzątku
- 2 liście laurowe
- 1–2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 100 g dobrze wypłukanej kaszy orkiszowej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli (himalajskiej)
- do podania:
- sok z cytryny do smaku
- 1–2 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego (ekologicznego) lub lnianego budwigowego
- posiekany pęczek natki pietruszki
2-3 porcji
Sposób przygotowania:
Warzywa, wodę i przyprawy doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem, aż buraki będą al dente. Dodajemy wypłukaną kaszę. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie taka potrzeba, dolewamy wrzątku, tak aby kasza nie zaczęła się przypalać. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i sól.
Podajemy polane olejem lnianym i sowicie posypane natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło:
