Gulasz węgierski
Taki obiad syci na długo. Z dodatkiem ziół jest jeszcze bardziej aromatyczny!

Składniki
- 1 kg wołowiny
- 3 cebule
- 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 5 ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2-3 listki laurowe
4 osób
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Następnie zeszklij na rozgrzanej oliwie. Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodaj do cebuli i czosnku i krótko obsmaż ze wszystkich stron na dość dużym ogniu. Następnie zalej bulionem warzywnym, dodaj liście laurowe i kminek. Duś pod przykryciem przez około godzinę. 2. Po tym czasie dodaj do gulaszu obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paski papryki. Gotuj jeszcze 10 minut. Na końcu wrzuć pokrojone pomidory bez skórki i duś jeszcze 20 minut.