Reklama

Reklama

​Gulasz wołowy

Przepis Sary La Fountain. Przepis na 4-5 porcji.

Składniki

  • 700 g polędwicy wołowej
  • 50-100 g masła
  • 100 ml demi-glace
  • 1 l bulionu
  • 3 listki laurowe
  • 5 łodyżek tymianku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 korzenie pasternaku
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Obsmaż polędwicę na maśle i przełóż wraz sokami i tłuszczem do garnka. Dodaj demi-glace, bulion, liść laurowy, łodyżki tymianku, ocet balsamiczny i ziele angielskie.

Reklama

Gotuj przez 2,5 godziny.

Pokrój czerwoną cebulę w plastry, obierz marchewki, poprzekrawaj ząbki czosnku na połówki i pokrój pasternak w plasterki. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem, skrop olejem. Piecz w 200 stopniach przez ok. 30-35 minut.

Pieczone warzywa dodaj do gotowanego mięsa i zamieszaj. Podawaj w garnku lub rozlej na talerze. Można dekorować trybulką.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje