Gulasz wołowy
Przepis Sary La Fountain. Przepis na 4-5 porcji.
Przygotowanie:
Obsmaż polędwicę na maśle i przełóż wraz sokami i tłuszczem do garnka. Dodaj demi-glace, bulion, liść laurowy, łodyżki tymianku, ocet balsamiczny i ziele angielskie.
Gotuj przez 2,5 godziny.
Pokrój czerwoną cebulę w plastry, obierz marchewki, poprzekrawaj ząbki czosnku na połówki i pokrój pasternak w plasterki. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem, skrop olejem. Piecz w 200 stopniach przez ok. 30-35 minut.
Pieczone warzywa dodaj do gotowanego mięsa i zamieszaj. Podawaj w garnku lub rozlej na talerze. Można dekorować trybulką.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.