Gulasz wołowy z papryką
Znakomity do podania w chłodny, jesienny dzień – bardzo rozgrzewa!

Składniki
- ok. 800 g mięsa wołowego
- 2-4 cebule (zależy od wielkości)
- duży strąk czerwonej papryki
- łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 g mąki
- 2-4 łyżki tłuszczu do smażenia
- sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie
4
1. Mięso pokrój, oprósz mąką, zrumień na rozgrzanym tłuszczu w garnku lub brytfannie. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, razem przesmaż, podlej wodą i duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
2. Koncentrat przesmaż z papryką słodką i ostrą na odrobinie tłuszczu, dodaj do mięsa. Dodaj też pokrojoną, oczyszczoną z pestek surową paprykę. Dołóż przyprawy, posól i duś razem kilka minut. Jeśli trzeba, uzupełniaj wodę w trakcie duszenia. Podaj np. z pieczywem.