Gulasz z ciecierzycy i batatów

Gulasz z ciecierzycy i batatów to doskonale zbilansowany jesienny lub zimowy lunch
Gulasz z ciecierzycy i batatów to doskonale zbilansowany jesienny lub zimowy lunchmateriały prasowe

Składniki

- podstawowe:

  • około 80 g ciecierzycy namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości w świeżej wodzie (najlepiej to zrobić w szybkowarze)
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1–2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 200 g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 500 ml wody
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki owoców jałowca utartych w moździerzu
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku

- do podania:

  • 100–150 g brązowego ryżu (najlepiej basmati) lub kaszy orkiszowej, lub niepalonej kaszy gryczanej ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w trakcie gotowania nie mieszamy)
  • posiekana natka pietruszki
  • zimnotłoczony olej rzepakowy (najlepiej ekologiczny) lub lniany
  • budwigowy do polania
2 porcji

Sposób przygotowania:

Okładka książki "Zdrowe serce"
Okładka książki "Zdrowe serce"materiały promocyjne