Gulasz z ciecierzycy i batatów
Słodkie ziemniaki to jedna z najbardziej odżywczych warzyw. Zawierają spore ilości prowitaminy A, a na dodatek mają dość niski indeks glikemiczny. Połączone z bogatą w żelazo i białko ciecierzycą stanowią wspaniały i doskonale zbilansowany jesienny lub zimowy lunch.

Składniki
- podstawowe:
- około 80 g ciecierzycy namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości w świeżej wodzie (najlepiej to zrobić w szybkowarze)
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1–2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 200 g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 500 ml wody
- 150 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki owoców jałowca utartych w moździerzu
- 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- do podania:
- 100–150 g brązowego ryżu (najlepiej basmati) lub kaszy orkiszowej, lub niepalonej kaszy gryczanej ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w trakcie gotowania nie mieszamy)
- posiekana natka pietruszki
- zimnotłoczony olej rzepakowy (najlepiej ekologiczny) lub lniany
- budwigowy do polania
Sposób przygotowania:
Kiedy ciecierzyca się gotuje, na oliwie podsmażamy czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy tymianek. Po chwili dodajemy bataty i wlewamy wodę. Dodajemy ugotowaną i odsączoną ciecierzycę. Gotujemy, aż słodkie ziemniaki będą miękkie. Dodajemy passatę, majeranek i jałowiec. Gotujemy jeszcze chwilę, aż smaki się połączą. Dodajemy sól i mielony pieprz do smaku.
Podajemy z ryżem. Przed podaniem posypujemy dużą ilością natki pietruszki i polewamy olejem.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło:
