Reklama

Reklama

Gulasz z ciecierzycy i batatów

Słodkie ziemniaki to jedna z najbardziej odżywczych warzyw. Zawierają spore ilości prowitaminy A, a na dodatek mają dość niski indeks glikemiczny. Połączone z bogatą w żelazo i białko ciecierzycą stanowią wspaniały i doskonale zbilansowany jesienny lub zimowy lunch.

Czas przyrządzenia: ok. 30 min + gotowanie ciecierzycy
Składniki dla: 2 porcji

Składniki - podstawowe:

  • około 80 g ciecierzycy namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości w świeżej wodzie (najlepiej to zrobić w szybkowarze)
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1–2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 200 g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 500 ml wody
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki owoców jałowca utartych w moździerzu
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Składniki - do podania:

  • 100–150 g brązowego ryżu (najlepiej basmati) lub kaszy orkiszowej, lub niepalonej kaszy gryczanej ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w trakcie gotowania nie mieszamy)
  • posiekana natka pietruszki
  • zimnotłoczony olej rzepakowy (najlepiej ekologiczny) lub lniany
  • budwigowy do polania

Sposób przygotowania:

Kiedy ciecierzyca się gotuje, na oliwie podsmażamy czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy tymianek. Po chwili dodajemy bataty i wlewamy wodę. Dodajemy ugotowaną i odsączoną ciecierzycę. Gotujemy, aż słodkie ziemniaki będą miękkie. Dodajemy passatę, majeranek i jałowiec. Gotujemy jeszcze chwilę, aż smaki się połączą. Dodajemy sól i mielony pieprz do smaku.

Reklama

Podajemy z ryżem. Przed podaniem posypujemy dużą ilością natki pietruszki i polewamy olejem.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło:


Dowiedz się więcej na temat: gulasz | dania wegetariańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje