Gulasz z ciecierzycy i batatów

Słodkie ziemniaki to jedna z najbardziej odżywczych warzyw. Zawierają spore ilości prowitaminy A, a na dodatek mają dość niski indeks glikemiczny. Połączone z bogatą w żelazo i białko ciecierzycą stanowią wspaniały i doskonale zbilansowany jesienny lub zimowy lunch.

Gulasz z ciecierzycy i batatów to doskonale zbilansowany jesienny lub zimowy lunch
Gulasz z ciecierzycy i batatów to doskonale zbilansowany jesienny lub zimowy lunchmateriały prasowe

Sposób przygotowania:

Kiedy ciecierzyca się gotuje, na oliwie podsmażamy czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy tymianek. Po chwili dodajemy bataty i wlewamy wodę. Dodajemy ugotowaną i odsączoną ciecierzycę. Gotujemy, aż słodkie ziemniaki będą miękkie. Dodajemy passatę, majeranek i jałowiec. Gotujemy jeszcze chwilę, aż smaki się połączą. Dodajemy sól i mielony pieprz do smaku.

Podajemy z ryżem. Przed podaniem posypujemy dużą ilością natki pietruszki i polewamy olejem.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło:

Okładka książki "Zdrowe serce"
Okładka książki "Zdrowe serce"materiały promocyjne
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas