Gulasz z ciecierzycy i batatów
Słodkie ziemniaki to jedna z najbardziej odżywczych warzyw. Zawierają spore ilości prowitaminy A, a na dodatek mają dość niski indeks glikemiczny. Połączone z bogatą w żelazo i białko ciecierzycą stanowią wspaniały i doskonale zbilansowany jesienny lub zimowy lunch.
Sposób przygotowania:
Kiedy ciecierzyca się gotuje, na oliwie podsmażamy czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy tymianek. Po chwili dodajemy bataty i wlewamy wodę. Dodajemy ugotowaną i odsączoną ciecierzycę. Gotujemy, aż słodkie ziemniaki będą miękkie. Dodajemy passatę, majeranek i jałowiec. Gotujemy jeszcze chwilę, aż smaki się połączą. Dodajemy sól i mielony pieprz do smaku.
Podajemy z ryżem. Przed podaniem posypujemy dużą ilością natki pietruszki i polewamy olejem.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło: