Gulasz z dynią
Warto podać na ciepłą, sycącą kolację.
Składniki:
●250-300 g miąższu dyni
●300-400 g piersi kurczaka
●cebula
●słodka i ostra papryka
●1,5 szklanki bulionu
●sos sojowy
●suszony lub świeży majeranek
●łyżeczka mąki
●olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przesmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodaj posiekaną cebulę, smaż dalej.
2. Dolej bulion i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu.
3. Miąższ dyni pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i cebuli.
4. Dopraw do smaku papryką, sosem sojowym i szczyptą pokruszonego w dłoniach (lub posiekanego) majeranku. Duś na małym ogniu, aż dynia zmięknie (ok. 10-15 min). Na koniec zagęść gulasz, dodając łyżeczkę mąki rozprowadzonej w wodzie.