Gulasz z dynią
Do gulaszu najbardziej pasują kluski kładzione. Jeśli nie masz czasu ich przyrządzić, podaj go z kaszą jęczmienną na sypko.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, oczyścić. Cebule pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę i czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dorzucić liść laurowy. Oprószyć mąką, wlać 3/4 litra wrzątku, doprowadzić do wrzenia. Dusić ok. 45 min.
Ziemniaki i dynię obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do mięsa na około 20 minut przed końcem gotowania. Umyć pomidory, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Kiedy się rozgotują, zaciągnąć gulasz śmietaną i ewentualnie jeszcze raz doprawić.