Gulasz z indyka z soczewicą

"Soczewica brązowa – świetnie zastępuje białko w diecie wegetariańskiej, jest bardzo bogata w kwas foliowy (pół szklanki pokrywa mniej więcej 80 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik niezbędny w diecie ciężarnych). Ponadto zawiera sporo żelaza oraz witamin i składników mineralnych. Spożywanie jej z warzywami bogatymi w witaminę C usprawnia przyswajanie żelaza." - pisze w swojej książce "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży" M. Makarowska. Autorka proponuje gulasz.

Z soczewicą gulasz smakuje wyjątkowo.
Z soczewicą gulasz smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 150 g fileta z piersi indyka, szklanka soczewicy brązowej,
  • 1 marchewka,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 1 biały kawałek pora,
  • 250 g pomidorów bez skórki lub domowy przecier pomidorowy (nie koncentrat),
  • łyżeczka domowej vegety lub ulubionych ziół,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 owoce ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • czubryca zielona lub ulubione zioła do drobiu,
  • łyżka natki pietruszki,
  • 1-1,5 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Filet z piersi indyka pokrój na małe kawałki i przypraw. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oliwie. Dodaj filet oraz pokrojone w talarki warzywa i duś, podlewając 100 ml wody.

Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj soczewicę, pomidory z puszki, dolej 100 ml wody i duś do miękkości soczewicy i zagęszczenia się sosu warzywnego. Ewentualnie posłodź miodem. Podawaj posypane natką świeżej pietruszki.

Więcej na temat książki przeczytasz tutaj

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas