Gulasz z indyka z soczewicą
"Soczewica brązowa – świetnie zastępuje białko w diecie wegetariańskiej, jest bardzo bogata w kwas foliowy (pół szklanki pokrywa mniej więcej 80 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik niezbędny w diecie ciężarnych). Ponadto zawiera sporo żelaza oraz witamin i składników mineralnych. Spożywanie jej z warzywami bogatymi w witaminę C usprawnia przyswajanie żelaza." - pisze w swojej książce "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży" M. Makarowska. Autorka proponuje gulasz.
Składniki:
- 150 g fileta z piersi indyka, szklanka soczewicy brązowej,
- 1 marchewka,
- 1 seler,
- 1 cebula,
- 1 biały kawałek pora,
- 250 g pomidorów bez skórki lub domowy przecier pomidorowy (nie koncentrat),
- łyżeczka domowej vegety lub ulubionych ziół,
- 2 listki laurowe,
- 3 owoce ziela angielskiego,
- 2 łyżki oliwy,
- czubryca zielona lub ulubione zioła do drobiu,
- łyżka natki pietruszki,
- 1-1,5 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Filet z piersi indyka pokrój na małe kawałki i przypraw. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oliwie. Dodaj filet oraz pokrojone w talarki warzywa i duś, podlewając 100 ml wody.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj soczewicę, pomidory z puszki, dolej 100 ml wody i duś do miękkości soczewicy i zagęszczenia się sosu warzywnego. Ewentualnie posłodź miodem. Podawaj posypane natką świeżej pietruszki.
Więcej na temat książki przeczytasz tutaj