Gulasz z indyka z ziemniakami
Wyjątkowo sycący.
Składniki:
- 60 dag mięsa gulaszowego z indyka
- 6-8 ziemniaków
- 4 młode marchewki
- 30 dag pieczarek
- 3 dymki
- 2-3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 5 łyżek oleju
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Odetnij szczypiorek od dymek, cebulki grubo posiekaj.
2. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim dymki. Dodaj mięso i zrumień je. Dołóż marchewkę i pieczarki. Zalej gorącym bulionem. Gotuj 10 minut na małym płomieniu. Następnie dołóż ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Potrawkę przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Duś kolejne 10 minut.
3. Pomidory sparz, obierz, dodaj do potrawki pod koniec gotowania. Ponownie całość przypraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem z dymek.