Gulasz z indyka z ziemniakami

Wyjątkowo sycący.

Składniki:

  • 60 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 6-8 ziemniaków
  • 4 młode marchewki
  • 30 dag pieczarek
  • 3 dymki
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 5 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Odetnij szczypiorek od dymek, cebulki grubo posiekaj.

Reklama

2. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim dymki. Dodaj mięso i zrumień je. Dołóż marchewkę i pieczarki. Zalej gorącym bulionem. Gotuj 10 minut na małym płomieniu. Następnie dołóż ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Potrawkę przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Duś kolejne 10 minut.

3. Pomidory sparz, obierz, dodaj do potrawki pod koniec gotowania. Ponownie całość przypraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem z dymek.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje