Składniki na 4 porcje: - 4 cebule, - 1 kg gulaszu z jelenia, - 2-3 łyżki oleju, - 100 g wędzonego boczku,- łyżka przecieru pomidorowego, - 2 łyżki mąki, - 0,25 l. wytrawnego wina czerwonego, - 3 łyżeczki bulionu (instant), - 2 listki laurowe, - 6 owoców jałowca, - 2 łyżki konfitury porzeczkowej, - sól pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w rondlu, pokrojony w kostkę boczek obsmażyć na chrupko. Gulasz obsmażać porcjami. Dodać cebulę, przesmażyć razem. Dodać pozostałe mięso, następnie dodać przecier pomidorowy, mąkę. Zalać winem i 0,75 l. wody. Zagotować, wmieszać bulion. Dodać listki laurowe i owoce jałowca. Przykryć i dusić 1,5 godziny. 10 minut przed końcem dodać konfiturę i boczek, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem Doskonale smakuje ze szpeclami (rodzaj klusek) i zieloną sałatą. Przepis na niemieckie kluski - szpecle Czas przygotowania: 135 minut Jedna porcja zawiera: 2560 kJ/611 kcal