Reklama

Reklama

Gulasz z soczewicy i ze szpinaku

Pożywny obiad dla całej rodziny!

Składniki

  • cebula, pokrojona
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 1/4 selera, pokrojonego w kostkę
  • 300 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
  • 300 g świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 l wywaru warzywnego lub wody
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
  • po łyżeczce mielonego kuminu, kolendry i wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Podsmaż na oliwie cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone warzywa i opłukaną soczewicę. 

2. Zalej wywarem i gotuj 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dodaj pomidory i przyprawy. Przypraw solą i pieprzem. Pod koniec wrzuć szpinak i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny. 


Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje