- cebula, pokrojona
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojone
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1/4 selera, pokrojonego w kostkę
- 300 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
- 300 g świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
- puszka krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 l wywaru warzywnego lub wody
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
- po łyżeczce mielonego kuminu, kolendry i wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
1. Podsmaż na oliwie cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone warzywa i opłukaną soczewicę.
2. Zalej wywarem i gotuj 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dodaj pomidory i przyprawy. Przypraw solą i pieprzem. Pod koniec wrzuć szpinak i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.