Gulasz z wątróbki
Wątróbka najczęściej podawana jest z duszoną cebulką. A przecież można z niej zrobić tyle różnych potraw!

Składniki
- 400 g wątróbki wołowej, cielęcej, wieprzowej lub drobiowej,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i sól do smaku,
- pół szklanki czerwonego wina,
- szczypta kminku,
- 2 łyżki ostrego keczupu,
- 100 g boczku wędzonego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wątróbkę myjemy, osuszamy, usuwamy z niej błonki, moczymy w mleku, a potem kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w piórka. Na silnie rozgrzanym oleju szybko obsmażamy wątróbkę. Dorzucamy cebulę, chwilę podsmażamy. Doprawiamy pieprzem, kminkiem, podlewamy winem i dusimy do miękkości. Gdy wątróbka zmięknie, dodajemy keczup. Dobrze mieszamy i, jeśli trzeba, podlewamy wodą. Dusimy jeszcze 5 minut.
W tym czasie boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na chrupko. Wątróbkę zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Doprawiamy solą, posypujemy skwarkami, podajemy.