Gulasz z wątróbki

Wątróbka najczęściej podawana jest z duszoną cebulką. A przecież można z niej zrobić tyle różnych potraw!

Zawsze należy ściągać nabłonki z wątróbki
Zawsze należy ściągać nabłonki z wątróbki 123RF/PICSEL

Wątróbkę myjemy, osuszamy, usuwamy z niej błonki, moczymy w mleku, a potem kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w piórka. Na silnie rozgrzanym oleju szybko obsmażamy wątróbkę. Dorzucamy cebulę, chwilę podsmażamy. Doprawiamy pieprzem, kminkiem, podlewamy winem i dusimy do miękkości. Gdy wątróbka zmięknie, dodajemy keczup. Dobrze mieszamy i, jeśli trzeba, podlewamy wodą. Dusimy jeszcze 5 minut.

W tym czasie boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na chrupko. Wątróbkę zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Doprawiamy solą, posypujemy skwarkami, podajemy.

Jak usmażyć wątróbkę drobiową?Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas