Reklama

Reklama

Gulasz z węgorza według... Picassa

Okazuje się, że słynny malarz Pablo Picasso posiadał również talent kulinarny. W archiwalnych numerach magazynu "Vogue" z 1964 roku, artysta dzielił się swoimi ulubionymi przepisami.

"Pewnego dnia przygotowałam mu jego przysmak, gulasz z węgorza. Zamiast go zjeść, namalował go, a obraz zadedykował mi" - opowiadała swego czasu żona Picassa, Jacqueline.

Przepis Picassa na gulasz z węgorza dla 4 osób: 2 półkilogramowe węgorze pokrojone na 4 porcje, 6 łyżek stołowych oliwy i masła, 12 cebulek szalotek oraz 2 duże posiekane żółte cebule, 1 łyżeczka cukru, 12 grzybów, 2 posiekane szczypiory i główki czosnków, butelka dobrego czerwonego wina, łyżka stołowa mąki, sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, seler.

Reklama

Na rozgrzaną patelnię wylać 3 łyżki oliwy i 2 łyżki masła, dodać szalotki i posypać je cukrem. Kiedy nabiorą już złotego koloru, przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Należy upewnić się czy są już wystarczające skarmelizowane. Po 10 minutach dodać kapelusze grzybów i dalej dusić.

W międzyczasie do garnka nalać 3 łyżki oliwy i 2 łyżki masła, dodać 2 posiekane cebule i szczypiory, czosnek, posiekane nóżki grzybów, tymianek, liść laurowy, natkę pietruszki, koperek i seler. Na koniec dołożyć kawałki węgorza. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować przez 5 minut, a następnie dolać czerwone wino. Całość zagotować, po czym dusić na najmniejszym możliwym ogniu przez kolejne 15 minut.

Wyjąć kawałki węgorza, osuszyć go i przełożyć do patelni ze skarmelizowanymi cebulami i grzybami.

Do sosu dodać 2 łyżki masła i łyżkę mąki. Wszystko dobrze wymieszać dalej gotując na małym ogniu. Wyjąć węgorza razem z cebulkami na talerz i polać gęstym sosem. Podawać z grzankami.


PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje