Gulasze z kiełbasą
Przyrządzone z mnóstwem delikatnych warzyw, pysznych dodatków oraz aromatycznych przypraw potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem! Idealne na zimowy obiad.

Meksykański kociołek z fasolą
Składniki
- 30 dag kiełbasy paprykowej
- 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 papryka
- 1 chili
- po 1 puszce kukurydzy, pomidorów oraz białej i czerwonej fasoli
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
- po 2 łyżki posiekanej natki i oleju
- sól
Sposób przygotowania
1. Kiełbasę paprykową pokrój w grubsze plasterki. Mięso na gulasz opłucz, osusz. Chili opłucz, strączek drobno pokrój. Paprykę oczyść z pestek, potnij na małe kawałeczki. 2. Czarną fasolę oraz kukurydzę przełóż na osobne sitka. Opłucz je pod bieżącą zimną wodą i pozostaw, tak, aż dobrze ociekną. Cebule oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. 3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż posiekane chili, mięso i paprykę. Wsyp przyprawy. Dodaj koncentrat i krótko zasmaż. 4. Składniki w garnku zalej bulionem. Duś 25 minut. Dodaj pomidory z puszki razem z zalewą. Wrzuć fasolę oraz kukurydzę. Duś jeszcze 5 minut. Ew. ponownie przypraw. Posyp natką.

Leczo z parówkami
Składniki
- 4 małe cebule
- 4 papryki
- 3 łyżki oleju
- 12 parówek (ew. 60 dag mortadeli)
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- cukier
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- 1/3 pęczka natki
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Papryki rozetnij, środki z pestkami i białe błonki usuń. Strąki opłucz, pokrój w paseczki. Z parówek zdejmij osłonki. Kiełbaski potnij w słupki. 2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć kawałeczki parówek. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebulę, paprykę oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. Dołóż koncentrat pomidorowy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś gulasz pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. 3. Natkę opłucz, osusz, poodrywaj listki. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Ponownie przypraw go solą, pierzem, cukrem i słodką papryką. Przed podaniem udekoruj gulasz listkami natki.

Ziemniaczane curry
Składniki
- 6 serdelków (albo innych małych kiełbasek)
- 20 dag boczku wędzonego
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- natka
Sposób przygotowania
1. Serdelki potnij w ukośne, grubsze plasterki, a boczek w słupki. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła, wrzuć wędlinę. Mieszając, smaż, aż boczek lekko się zrumieni. Zdejmij. Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. 2. Na patelni rozgrzej pozostałe masło. Dodaj gorczycę i imbir. Smaż przez chwilę. Dołóż cebule oraz czosnek. Zeszklij je. Dodaj ziemniaki. Oprósz je solą, curry, kuminem i chili. Podlej ok. 1 szkl. gorącej wody i duś pod przykryciem ok. 20 minut. 3. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dołóż podsmażone serdelki i boczek. Wlej sok z cytryny. Duś razem jeszcze 5 minut. Przed podaniem curry posyp posiekaną natką. Ew. danie udekoruj też listkami natki.