Gulasze z kiełbasą

Przyrządzone z mnóstwem delikatnych warzyw, pysznych dodatków oraz aromatycznych przypraw potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem! Idealne na zimowy obiad.

Leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą123RF/PICSEL

Meksykański kociołek z fasolą

Sposób przygotowania

1. Kiełbasę paprykową pokrój w grubsze plasterki. Mięso na gulasz opłucz, osusz. Chili opłucz, strączek drobno pokrój. Paprykę oczyść z pestek, potnij na małe kawałeczki. 

2. Czarną fasolę oraz kukurydzę przełóż na osobne sitka. Opłucz je pod bieżącą zimną wodą i pozostaw, tak, aż dobrze ociekną. Cebule oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. 

3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż posiekane chili, mięso i paprykę. Wsyp przyprawy. Dodaj koncentrat i krótko zasmaż. 

4. Składniki w garnku zalej bulionem. Duś 25 minut. Dodaj pomidory z puszki razem z zalewą. Wrzuć fasolę oraz kukurydzę. Duś jeszcze 5 minut. Ew. ponownie przypraw. Posyp natką. 

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Leczo
Leczo123RF/PICSEL

Leczo z parówkami

Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Papryki rozetnij, środki z pestkami i białe błonki usuń. Strąki opłucz, pokrój w paseczki. Z parówek zdejmij osłonki. Kiełbaski potnij w słupki. 

2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć kawałeczki parówek. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebulę, paprykę oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. Dołóż koncentrat pomidorowy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś gulasz pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. 

3. Natkę opłucz, osusz, poodrywaj listki. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Ponownie przypraw go solą, pierzem, cukrem i słodką papryką. Przed podaniem udekoruj gulasz listkami natki. 

Przepis na gulasz z ciecierzycąInteria Kulinaria
Leczo z ziemniakami
Leczo z ziemniakami123RF/PICSEL

Ziemniaczane curry

Sposób przygotowania

1. Serdelki potnij w ukośne, grubsze plasterki, a boczek w słupki. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła, wrzuć wędlinę. Mieszając, smaż, aż boczek lekko się zrumieni. Zdejmij. Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. 

2. Na patelni rozgrzej pozostałe masło. Dodaj gorczycę i imbir. Smaż przez chwilę. Dołóż cebule oraz czosnek. Zeszklij je. Dodaj ziemniaki. Oprósz je solą, curry, kuminem i chili. Podlej ok. 1 szkl. gorącej wody i duś pod przykryciem ok. 20 minut. 

3. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dołóż podsmażone serdelki i boczek. Wlej sok z cytryny. Duś razem jeszcze 5 minut. Przed podaniem curry posyp posiekaną natką. Ew. danie udekoruj też listkami natki. 

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas