Gulasze z młodą kapustą

Młoda kapusta jest delikatna i ma subtelny smak. Połączona z innymi warzywami, mięsem oraz odpowiednio dobranymi przyprawami nie będzie miała sobie równych. Sami spróbujcie!

Wiosenny bigosik w wersji wegetariańskiej
Wiosenny bigosik w wersji wegetariańskiej123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 niewielkie główki młodej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/4 szkl. wytrawnego białego wina
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 pomidory
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

Wiosenny bigosik w wersji wegetariańskiej

Sposób przygotowania:

1. Kapusty oczyść, umyj, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę. Smaż razem przez 5 minut. Potem dodaj kapustę. Dolej wino i bulion. Dołóż listek laurowy i ziele. Duś jeszcze 15 minut.

2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść z pestek, potnij na kawałki. Dodaj do bigosu ok. 5 minut przed końcem duszenia. Danie przypraw posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem i wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Wersja light

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność tego dania, zrezygnuj z podsmażenia warzyw na oleju. Po prostu wrzuć je do garnka i podlej bulionem. Potem duś do miękkości, tak jak podano to w przepisie.

Zrezygnuj też z białego wina. By zachować lekko kwaskowy smak dania,  możesz przyprawić bigosik odrobiną soku z cytryny  albo dodać około 1/4 kwaśnego jabłka. Wcześniej je zetrzyj lub drobno pokrój.

Wersja bogata w likopen

Likopen to naturalny barwnik znajdujący się  w czerwonych i pomarańczowych warzywach. Odgrywa on ważną rolę  w profilaktyce chorób nowotworowych i układu krążenia. Spowalnia też starzenie się organizmu. By zwiększyć jego ilość, dodaj do bigosu 6-7 pomidorów (bardzo dojrzałych, bo w takich jest najwięcej tego składnika)

Fasolowy bigos z kalarepką

Fasolowy bigos z kalarepką
Fasolowy bigos z kalarepką123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • mielone ziele angielskie
  • kilka gałązek koperku
6 porcji

Sposób przygotowania:

1. Kapusty oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Marchewki, kalarepkę i pietruszkę obierz, opłucz. Marchewki potnij w plasterki, a pietruszkę i kalarepkę w słupki.

2. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż marchewki, pietruszkę i kalarepkę. Smaż razem 5 minut. Dodaj kapustę. Podlej bulionem. Przypraw solą, pieprzem oraz zielem. Duś 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodaj osączoną fasolę i posiekany koperek.

Wersja light

Jeśli właśnie jesteś na diecie, zamiast białej fasoli dodaj do gulaszu mniej kaloryczną czerwoną soczewicę. Może być soczewica z puszki. Jeśli używasz suchych ziaren, nie musisz ich moczyć. Wystarczy gotować je 20-25 minut, by stały się odpowiednio miękkie.

Wersja doprawiona kminkiem

Dania z fasolą i kapustą warto odpowiednio przyprawić, a będą lżej strawne. Spora ilość kminku (może być mielony albo w ziarenkach) przyda się zwłaszcza osobom zmagającym się z dolegliwościami układu pokarmowego (np. zgaga, wzdęcia, uczucie pełności po jedzeniu).

Ziemniaczany bigos z kotlecikami

Ziemniaczany bigos z kotlecikami
Ziemniaczany bigos z kotlecikami123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 kotleciki schabowe (ew. cielęce) z kostką, 5-6 młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, wędzona papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek
4 porcji

Sposób przygotowania:

1. Kotleciki opłucz, osusz, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp wędzoną papryką, solą i pieprzem. Szybko obsmaż na patelni  z nieprzywierającą powłoką. Przełóż do garnka. Zalej 2-3 szkl. wody i duś 15 minut. 

2. W tym czasie obierz ziemniaki oraz marchewki. Warzywa opłucz, pokrój w kostkę. Kapustę oczyść, grubo poszatkuj. Pokrojone warzywa dołóż do mięsa. Duś razem jeszcze 20 minut. Pod koniec dodaj koncentrat. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.

Wersja light

Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, dodaj do gulaszu podwójny filet z kurczaka zamiast kotletów wieprzowych.  Delikatnie mięso w czasie duszenia przejdzie smakiem i aromatem warzyw, ale jeśli chcesz, by było jeszcze smaczniejsze, zamarynuj je wcześniej w ulubionych ziołach.

Wersja bogata w żelazo i witaminę E

Do dania dodaj 25 dag szpinaku. Dzięki zawartości żelaza, magnezu i wit. E szpinak pomoże zapobiegać zawrotom głowy. Wit. E utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych, co wspomaga krążenie. Żelazo ze szpinaku chroni też przed anemią, która również nasila zawroty głowy.

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?