Reklama

Reklama

Gulasze z młodą kapustą

Młoda kapusta jest delikatna i ma subtelny smak. Połączona z innymi warzywami, mięsem oraz odpowiednio dobranymi przyprawami nie będzie miała sobie równych. Sami spróbujcie!

Składniki

  • 2 niewielkie główki młodej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/4 szkl. wytrawnego białego wina
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 pomidory
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

Wiosenny bigosik w wersji wegetariańskiej

Sposób przygotowania:

1. Kapusty oczyść, umyj, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę. Smaż razem przez 5 minut. Potem dodaj kapustę. Dolej wino i bulion. Dołóż listek laurowy i ziele. Duś jeszcze 15 minut.

Reklama

2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść z pestek, potnij na kawałki. Dodaj do bigosu ok. 5 minut przed końcem duszenia. Danie przypraw posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem i wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Wersja light

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność tego dania, zrezygnuj z podsmażenia warzyw na oleju. Po prostu wrzuć je do garnka i podlej bulionem. Potem duś do miękkości, tak jak podano to w przepisie.

Zrezygnuj też z białego wina. By zachować lekko kwaskowy smak dania,  możesz przyprawić bigosik odrobiną soku z cytryny  albo dodać około 1/4 kwaśnego jabłka. Wcześniej je zetrzyj lub drobno pokrój.

Wersja bogata w likopen

Likopen to naturalny barwnik znajdujący się  w czerwonych i pomarańczowych warzywach. Odgrywa on ważną rolę  w profilaktyce chorób nowotworowych i układu krążenia. Spowalnia też starzenie się organizmu. By zwiększyć jego ilość, dodaj do bigosu 6-7 pomidorów (bardzo dojrzałych, bo w takich jest najwięcej tego składnika)

Dowiedz się więcej na temat: gulasz | młoda kapusta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje