Gulaszowa w chlebie
Oryginalny pomysł na gulasz

Składniki
- 60 dag wołowiny na gulasz
- 1 cebula
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1 papryczka chili
- 10 pieczarek
- 2 ziemniaki
- 1 szkl. wytrawnego czerwonego wina
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- po szczypcie suszonego majeranku, cząbru,
- mielonego kminku i kozieradki
- po 3 listki laurowe i kulki ziela angielskiego
- łyżka sosu sojowego qsól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- olej
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wołowinę możesz zastąpić szynką wieprzową. Mięso oprósz mąką i obsmaż krótko na rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka i podlej winem. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podgotuj w osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do mięsa. Podgrzewaj na małym ogniu. 2. Na tej samej patelni podsmaż, nie dolewając oleju, umyte i osuszone pieczarki. Gdy zbrązowieją, dodaj je do mięsa. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, zeszklij obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Zdejmij z ognia, wymieszaj z posiekanym czosnkiem i pokrojonymi paprykami. Dodaj do mięsa, podlej 1 szkl. wody i dopraw wszystkimi przyprawami. Duś pod przykryciem ponad godzinę, podlewając wodą. 3. Podgrzej w piekarniku miseczki z chleba. Przygotuj je sama: wymieszaj po 30 dag maki pszennej i pełnoziarnistej z 7 g drożdży w proszku, 300 ml ciepłej wody, 2 łyżkami oliwy, łyżeczką soli i szczyptą cukru. Zagnieć ciasto, odstaw na 60 min. Podziel na 5 części. Z każdej uformuj spłaszczone kule i odłóż do wyrośnięcia. Posmaruj żółtkiem z mlekiem. Piecz 12 min w 200 st. Zetnij czubki gdy ostygną, wydrąż środki. Wlej zupę i podawaj.