Haggis - szkocki przysmak
Podajemy przepis na jedną z najstarszych wersji tej potrawy.
- 1 żołądek barani,
- serce i płuca 1 jagnięcia (może być też wątroba),
- 450 g wołowiny lub jagnięciny,
- 2 cebule, drobno pokrojone,
- 225g owsianki,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Żołądek barani należy umyć, oczyścić, sparzyć, wywrócić na drugą stronę i zostawić na noc w zimnej, osolonej wodzie. Umyte płuca, serce i wątrobę i mięso pokroić w kostkę. Włożyć do dużego garnka z zimną wodą i postawić na ogniu. Od momentu wrzenia gotować jeszcze 2 godziny. Następnie podroby i mięso odcedzić i zmielić. Uzyskaną masę włożyć do miski i dodać drobno posiekaną cebulę, owsiankę i przyprawy, a następnie dobrze wymieszać. Masę nakładać do baraniego żołądka, aż wypełni go więcej niż w połowie. Żołądek zaszyć i kilkakrotnie nakłuć, aby nie eksplodował podczas gotowania. Wypełniony żołądek włożyć do gotującej wody i gotować przez trzy godziny bez przykrycia. Żołądek przez cały czas powinien być przykryty wodą. Po ugotowaniu rozciąć żołądek, a jego zawartość serwować z ziemniakami lub rzepą i obowiązkowo - szkocką Whisky.