Halibut w ziołach
Dekorować świeżym estragonem.

Składniki na 4 porcje:
- 60 dag płatów halibuta,- 2 ząbki czosnku,- 1/2 cytryny i sok z 1/2 cytryny,- suszony estragon, tymianek, bazylia,- 30 dag czerwonej kapusty,- 1 kwaskowe jabłko,- mała cebula,- 2 łyżki octu winnego,- 6 łyżek oliwy z oliwek,- sól, pieprz
Przygotowanie:
Płaty ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i rozetrzeć na miazgę. Każdy kawałek halibuta natrzeć z obu stron czosnkiem, bazylią, tymiankiem i estragonem. Skropić 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Jabłko i cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Kapustę poszatkować, połączyć z cebulą i jabłkiem, dobrze wymieszać. Resztę oliwy zmieszać z octem winnym, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Kawałki ryby smażyć na rozgrzanym ruszcie po 10 minut z każdej strony. Halibuta podawać z sałatką, frytkami i cząstkami cytryny. Danie ładnie wygląda udekorowane świeżym estragonem.
Czas przygotowania 20 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!