Hamburgery żabki
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 550 kilokalorii
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuść w wodzie , odstaw na 5 min. Połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części. Z każdej uformuj bułeczkę i spłaszcz dłonią, by miała wysokość 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 20-30 minut. Bułeczki posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp sezamem. Piecz 20 minut w temperaturze 180° C.
2. Cebulę zeszklij na 1 łyżce oleju. Do mięsa dodaj przeciśnięty czosnek, jajko, 2-3 łyżki tartej bułki oraz przestudzoną cebulę. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano.
3. Na rozkrojonej bułce połóż listek sałaty, hamburgera, plaster szynki lub sera żółtego oraz plastry pomidora. Z przekrojonego wzdłuż ogórka zrób język, z oliwek oczy.