Reklama

Reklama

Harmonijki z boczkiem

Ziemniaki wyszoruj ostrą ściereczką.

Składniki na 2-3 porcje:

Reklama

Składniki:

  • 50 dag równych, niewielkich młodych ziemniaków
  • 15 dag wędzonego boczku w jednym kawałku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • 3-4 gałązki koperku
  • olej

 Dodatkowo:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj ostrą ściereczką. Zagotuj osoloną wodę z umytymi gałązkami koperku. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez 5 minut. Odcedź je i wyłóż na talerz, by trochę przestygły. Olej wymieszaj z ziołami i przyprawami. Odstaw na czas gotowania się ziemniaków. Do oleju możesz dodać łyżeczkę musztardy.2. Boczek pokrój na kwadratowe kawałki. Podsmaż je krótko na suchej patelni. Po zdjęciu z ognia posyp słodką papryką. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.3. Ziemniaki ponacinaj do 2/3 głębokości. Posmaruj przygotowanym olejem. W nacięcia powkładaj plasterki boczku i czosnku. Blachę wyłóż pergaminem i rozłóż ziemniaki. Piecz w 170ºC przez 30-40 minut. Posyp szczypiorkiem i od razu podawaj.Pysznie podane: Tak przygotowane ziemniaki mogą być samodzielnym daniem, np. na kolację, lub dodatkiem do pieczeni.



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje