Harrisa

Smaczny dodatek do potraw.

Składniki

  • 10-12 papryczek chili świeżych lub suszonych (np. odmiany piri-piri)
  • gorąca woda (ilość do namoczenia papryczek)
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ - 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki kolendry, mielonej
  • 40 g oliwy z oliwek (plus dodatkowa ilość do przechowywania)

Sposób przygotowania

1. Papryczki chili włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min, następnie ostrożnie wyjąć, oczyścić je z szypułek i gniazd nasiennych, pokroić na 2 cm kawałki.

Reklama

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s./ obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać pokrojone chili, sól, kmin rzymski, kolendrę i oliwę, zmiksować 20 s./ obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką na dno ze ścianek naczynia miksującego, zmiksować 10-15 s./ obr. 10. Przełożyć do wyparzonego słoika z pokrywką typu twist-off. Wierzch harrisy zalać oliwą z oliwek, ponieważ wydłuży to okres przechowywania.

4. Harrisy używać jako dodatku do mięs, sosów lub zup.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Papryczki chili włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min, następnie ostrożnie wyjąć, oczyścić je z szypułek i gniazd nasiennych, pokroić na 2 cm kawałki.

2. Czosnek drobno posiekać.

3. Pokrojone chili, sól, kmin rzymski, kolendrę i oliwę dokładnie zblendować z czosnkiem. Przełożyć do wyparzonego słoika z pokrywką typu twist-off. Wierzch harrisy zalać oliwą z oliwek, ponieważ wydłuży to okres przechowywania. Harrisy używać jako dodatku do mięs, sosów lub zup.



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje