Herbata cynamonowa – rozgrzewający napój pełen zdrowia
Parujący napar na bazie cynamonu powoli zyskuje popularność wśród smakoszy poszukujących przepisów na nietypowe napoje. Okazuje się, że w herbacie cynamonowej kryje się o wiele więcej, niż tylko charakterystyczny smak i zapach. To prawdziwa skarbnica licznych właściwości zdrowotnych. Już jedna filiżanka dziennie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie. Sprawdź, jak prosto przygotować ją w domu.
Spis treści:
Cynamon - starożytna przyprawa
Korę cynamonowca w codziennym życiu stosowali Rzymianie, Egipcjanie, Grecy oraz Hindusi i Chińczycy. Według dawnych wierzeń cynamon stanowił ochronę przed wieloma chorobami. Przyprawę pozyskuje się z rośliny należącej do rodziny wawrzynowatych, a konkretnie Cinnamonum. Do najpopularniejszych jego odmian należą: cynamonowiec cejloński, cynamonowiec chiński oraz cynamonowiec kamforowy.
Tradycyjna polska kuchnia od pokoleń stosuje cynamon w wielu popularnych daniach. Przyprawia się nim nie tylko desery, ale także dania mięsne i rybne. Wielką popularnością na całym świecie cieszą się cynamonki, które swoją nazwę wzięły właśnie od cynamonu. Zarówno laski, jak i sproszkowanej wersji używa się także do aromatyzowania kaw, herbat, marmolad, nalewek oraz wina.
Właściwości herbaty cynamonowej
Dobroczynne działanie cynamonu wynika przede wszystkim z jego mocno zróżnicowanego składu chemicznego. Znajdziemy w nim liczne substancje czynne, w tym: epikatechinę, diterpeny, polifenole kumaryny, kwasy tłuszczowe, aldehyd cynamonowy, a także witaminy.
W przeciągu ostatnich kilkudziesięciu lat naukowcy potwierdzili szereg właściwości tej cennej przyprawy. Jakie korzyści przyniesie organizmowi regularne picie herbaty cynamonowej?
- Poprawa trawienia - cynamon ma działanie stymulujące, dzięki czemu wpływa na działanie soków żołądkowych, a tym samym usprawnia proces trawienia. Regularne picie herbaty cynamonowej uwalnia od krepujących wzdęć i problematycznych zaparć, a także pobudza pogorszony apetyt.
- Regulacja poziomu cukru - włączenie herbaty na bazie cynamonu do codziennej diety zmniejsza wrażliwość na insulinę. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób chorych na cukrzycę insulinozależną. Pośrednio przyczynia się także do zrzucenia zbędnych kilogramów.
- Obniżenie cholesterolu - już jedna szklanka herbaty cynamonowej dziennie widocznie obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz chroni przed chorobami serca.
- Ulga w stanach zapalnych - wypicie filiżanki herbaty z cynamonu rano i wieczorem leczy stany zapalne stawów oraz skóry. Przynosi także ulgę osobom zmagającym się z artretyzmem.
- Wzmocnienie odporności - dobroczynne działanie cynamonu objawia się w jego właściwościach przeciwgrzybiczych oraz przeciwwirusowych. Wzmacnia układ immunologiczny, dzięki czemu organizm skuteczniej broni się przed grypą i przeziębieniem.
- Wpływ na funkcjonowanie mózgu - naukowcy dowiedli, że herbata cynamonowa poprawia koncentrację i pracę mózgu. Ten niezwykły napar sprzyja tworzeniu się nowych szklaków neuronowych. Warto stosować ją w przypadku przemęczenia, a także w profilaktyce choroby Alzheimera.
- Działanie odświeżające i przeciwbólowe - antybakteryjne działanie cynamonu odświeża oddech, a wypicie gorącego napoju pomoże uporać się ze skurczami oraz bólem podczas menstruacji.
Rozgrzewający przepis na herbatę z cynamonem
Słodko-pikantny smak herbaty cynamonowej rozgrzewa od środka i relaksuje po intensywnym dniu. Nie tylko przyciąga ciepłym i korzennym zapachem, ale także efektownie prezentuje się w ulubionym zimowym kubku.
Napar na bazie suszonej przyprawy jest niezwykle prosty w wykonaniu. Wystarczy wsypać jedną łyżeczkę mielonego cynamonu do szklanki lub filiżanki, a następnie zalać przegotowaną wodą. Podobny efekt uzyskamy poprzez zalanie całej laski cynamonu wrzątkiem, a następnie zostawienie jej pod przykryciem na ok. 10-15 minut. Gotowy napój możemy pić bezpośrednio po przygotowaniu lub podać schłodzony, z dodatkiem kostek lodu.
Herbata cynamonowa - przeciwwskazania
Mimo cennych właściwości zdrowotnych cynamonu nie wszyscy mogą delektować się smakiem herbaty na jego bazie. Wśród osób, które powinny jej unikać, znalazły się przede wszystkim:
- ze stwierdzonym uczuleniem na cynamon,
- z wrodzoną skłonnością do krwotoków,
- zmagające się z chorobami wrzodowymi, występującymi w obrębie przewodu pokarmowego.
Liczne badania dowodzą, że cynamon może być szkodliwy również dla kobiet w ciąży. Okazuje się, że zawarte w nim związki, a przede wszystkim kumaryna, nie tylko zwiększają ryzyko poronień, ale także mogą wywołać przedwczesny poród.
Sprawdź również: