Hiszpańska paella z kurczakiem
Przysmak z kuchni hiszpańskiej.

Składniki na 8 porcji:
- 1/2 kurczaka, - seler naciowy, - czerwona papryka,- 3 pory, - 5 łyżek oleju,- 2 cebule,- sól, pieprz,- 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego,- kostka bulionowa,- puszka białej fasolki
Przygotowanie:
1. Mięso kurczaka umyj, osusz, podziel na porcje. Seler, paprykę i pory umyj, oczyść. Paprykę pokrój w kostkę, seler i pory w słupki. Cebule pokrój w piórka. 2. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć kawałki kurczaka, smaż na złoto przez 10 min. Oprósz pieprzem i solą. Mięso przełóż na talerz, na patelnię wrzuć pokrojone warzywa, smaż 4-5 min, wyjmij. 2 łyżki oleju wlej na patelnie, zeszklij cebulę. Dołóż ryż, zamieszaj, zalej 3 szklankami wody. Dodaj kostkę bulionową, kawałki kurczaka i warzywa. Przykryj, duś 30 min. Fasolę osącz na sicie, przepłucz, dodaj do paelli na ok. 10 min przed końcem duszenia. Czas przygotowania: 60 minut. Wartość kaloryczna 1 porcji: 559 kcal.