Hiszpańskie churros
Przysmaki zwane hiszpańskimi pączkami mogą stać się jednymi z naszych ulubionych domowych słodyczy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga wykorzystania szprycy lub rękawa cukierniczego.
1. W garnku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem waniliowym, dwiema łyżkami cukru, szczyptą soli i dwiema łyżkami wody, mieszamy. Gdy masa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do otrzymania jednolitej, sprężystej masy w formie kulki. Zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
2. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do przestudzonej masy, następnie dodajemy też żółtka i łączymy wszystko dokładnie.
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto partiami umieszczamy w szprycy i wyciskamy na gorący tłuszcz. Paski, które będziemy wyciskać nie powinny być dłuższe niż 8 cm.
4. Smażymy nasze churros ostrożnie obracając, aż nabiorą złocistego koloru (wystarczy ok. 2 min. smażenia), na ręcznikach papierowych delikatnie odciskamy nadmiar tłuszczu.
5. Posypujemy ciasteczka mieszanką cukru i cynamonu
Sos czekoladowy:
Kawałki gorzkiej czekolady umieszczamy w rondelku, zalewamy pięcioma łyżkami mleka, doprawiamy chilli i podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się i połączy z mlekiem tworząc gładki sos.