Hiszpańskie churros

Przysmaki zwane hiszpańskimi pączkami mogą stać się jednymi z naszych ulubionych domowych słodyczy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga wykorzystania szprycy lub rękawa cukierniczego.

Churros najczęściej podaje się z czekoladowym sosem
Churros najczęściej podaje się z czekoladowym sosem123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 całe jajka
  • 1/3 kostki masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka + 5 łyżek mleka do przygotowania sosu
  • 2 łyżki cukru (może być trzcinowy) + 4 łyżki cukru do zrobienia posypki
  • 1-2 łyżki cynamonu (do posypki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta chilli
35 min
4

1. W garnku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem waniliowym, dwiema łyżkami cukru, szczyptą soli i dwiema łyżkami wody, mieszamy. Gdy masa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do otrzymania jednolitej, sprężystej masy w formie kulki. Zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy do przestudzenia.

2. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do przestudzonej masy, następnie dodajemy też żółtka i łączymy wszystko dokładnie.

3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto partiami umieszczamy w szprycy i wyciskamy na gorący tłuszcz. Paski, które będziemy wyciskać nie powinny być dłuższe niż 8 cm.

4. Smażymy nasze churros ostrożnie obracając, aż nabiorą złocistego koloru (wystarczy ok. 2 min. smażenia), na ręcznikach papierowych delikatnie odciskamy nadmiar tłuszczu.

5. Posypujemy ciasteczka mieszanką cukru i cynamonu

Sos czekoladowy:

Kawałki gorzkiej czekolady umieszczamy w rondelku, zalewamy pięcioma łyżkami mleka, doprawiamy chilli i podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się i połączy z mlekiem tworząc gładki sos.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?