Hiszpańskie churros

Przysmaki zwane hiszpańskimi pączkami mogą stać się jednymi z naszych ulubionych domowych słodyczy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga wykorzystania szprycy lub rękawa cukierniczego.

Churros najczęściej podaje się z czekoladowym sosem
Churros najczęściej podaje się z czekoladowym sosem123RF/PICSEL

1. W garnku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem waniliowym, dwiema łyżkami cukru, szczyptą soli i dwiema łyżkami wody, mieszamy. Gdy masa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do otrzymania jednolitej, sprężystej masy w formie kulki. Zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy do przestudzenia.

2. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do przestudzonej masy, następnie dodajemy też żółtka i łączymy wszystko dokładnie.

3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto partiami umieszczamy w szprycy i wyciskamy na gorący tłuszcz. Paski, które będziemy wyciskać nie powinny być dłuższe niż 8 cm.

4. Smażymy nasze churros ostrożnie obracając, aż nabiorą złocistego koloru (wystarczy ok. 2 min. smażenia), na ręcznikach papierowych delikatnie odciskamy nadmiar tłuszczu.

5. Posypujemy ciasteczka mieszanką cukru i cynamonu

Sos czekoladowy:

Kawałki gorzkiej czekolady umieszczamy w rondelku, zalewamy pięcioma łyżkami mleka, doprawiamy chilli i podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się i połączy z mlekiem tworząc gładki sos.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas