Hiszpańskie churros
Przysmaki zwane hiszpańskimi pączkami mogą stać się jednymi z naszych ulubionych domowych słodyczy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga wykorzystania szprycy lub rękawa cukierniczego.

Składniki
- 3 całe jajka
- 1/3 kostki masła lub margaryny do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka + 5 łyżek mleka do przygotowania sosu
- 2 łyżki cukru (może być trzcinowy) + 4 łyżki cukru do zrobienia posypki
- 1-2 łyżki cynamonu (do posypki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 50 g gorzkiej czekolady
- szczypta chilli
1. W garnku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem waniliowym, dwiema łyżkami cukru, szczyptą soli i dwiema łyżkami wody, mieszamy. Gdy masa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do otrzymania jednolitej, sprężystej masy w formie kulki. Zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
2. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do przestudzonej masy, następnie dodajemy też żółtka i łączymy wszystko dokładnie.
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto partiami umieszczamy w szprycy i wyciskamy na gorący tłuszcz. Paski, które będziemy wyciskać nie powinny być dłuższe niż 8 cm.
4. Smażymy nasze churros ostrożnie obracając, aż nabiorą złocistego koloru (wystarczy ok. 2 min. smażenia), na ręcznikach papierowych delikatnie odciskamy nadmiar tłuszczu.
5. Posypujemy ciasteczka mieszanką cukru i cynamonu
Sos czekoladowy:
Kawałki gorzkiej czekolady umieszczamy w rondelku, zalewamy pięcioma łyżkami mleka, doprawiamy chilli i podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się i połączy z mlekiem tworząc gładki sos.