Hit Sylwestra - wytrawne mini kanapeczki!
Z żurawinowym chutney

Składniki
- 200g konfitury żurawinowej
- 1 duża cebula czerwona
- 2 nieduże, twarde jabłka
- 100ml octu jabłkowego
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- ¾ szklanki cukru
- szczypta chili
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- chleb tostowy pszenny np. Dan Cake
- 100g dobrego pasztetu
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy ocet jabłkowy, sok z pomarańczy, cukier i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Całość doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy konfiturę żurawinową i jeszcze chwilę gotujemy.
2. Z kromek tostowego chleba np. Dan Cake za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy grubą warstwą wystudzonego żurawinowego chutney i przykrywamy drugim krążkiem. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wykładamy pasztet i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!