Holendrzy mają swój sposób na pączki. Dodają do nich dwa sekretne składniki

W czym tkwi sekret holenderskich pączków?
W czym tkwi sekret holenderskich pączków?123RF/PICSEL

Holenderskie pączki Oliebollen. Doskonała alternatywa na Tłusty Czwartek

Przepis na hiszpańskie pączki

Nie smakują jak polskie pączki. Ich sekret tkwi w dwóch składnikach

Swój wyjątkowy smak Oliebollen zawdzięczają rodzynkom i jabłkom
Swój wyjątkowy smak Oliebollen zawdzięczają rodzynkom i jabłkom123RF/PICSEL

Holenderskie pączki Oliebollen. Jak je przygotować? 

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jabłko,
  • 100 g rodzynek,
  • odrobina rumu, 
  • olej do smażenia.
  1. Rodzynki moczymy w rumie przez co najmniej kilka godzin.
  2. Mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami.
  3. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego jajka, a następnie rozmącamy  rózgą lub widelcem.
  4. Płyny dodajemy do suchych składników i wyrabiamy elastyczne ciasto.
  5. Na koniec dodajemy sól, rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka.
  6. Ciasto ostawiamy na 30 minut, by podwoiło objętość.
  7. Wyrośnięte ciasto  nabieramy łyżeczką i wrzucamy do rozgrzanego na 170-180 st. C. oleju. 
  8. Podczas smażenia obracamy kuleczki, tak by przyrumieniły się z każdej strony.
  9. Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku.
Holenderskie pączki przygotowuje się bardzo szybko
Holenderskie pączki przygotowuje się bardzo szybko123RF/PICSEL