Reklama

Reklama

Hot dog z białą kiełbasą

Hot dog w zdrowszej wersji. Parówkę zastąpiła pożywna biała kiełbasa, a gotowe sosy - te własnoręcznie przygotowane. Dzięki temu otrzymujemy pyszną i całkiem wartościową przegryzkę z solidnym dodatkiem warzywnym.

Składniki

  • 2 laski białej kiełbasy
  • 2 bagietki, np. pełnoziarniste
  • kilka plasterków ogórka
  • 1 mała cebulka
  • 2 plasterki żółtego sera
  • sałata strzępiasta lub inna zielenina
  • keczup
  • 1 łyżka musztardy
  • oliwa z oliwek

Sos majonezowy

Składniki

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • pieprz czarny, mielony

Reklama

Sos chrzanowy

Składniki

  • 1 łyżeczka chrzanu tartego (ze słoiczka)
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

Bułki kroimy na pół (możemy je zostawić nieprzekrojone do końca - będzie wygodniej przy jedzeniu), ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. 

Składniki na sosy umieszczamy w dwóch osobnych miseczkach i starannie mieszamy.

Wnętrza bułek smarujemy niewielką ilością musztardy, dokładamy po plasterku sera. Kiełbasy nacinamy i podsmażamy do zrumienienia na oliwie, a po usmażeniu przy pomocy ręcznika papierowego pozbywamy się nadmiaru tłuszczu z kiełbas. Wkładamy kiełbasy do środka bułek.

Dokładamy kawałki cebuli i ogórków, zieleninę, keczup i polewamy całość sosami. Podajemy od razu.

Możemy też krótko podpiec bułki z kiełbaskami w piekarniku (bez warzyw i sosu, które dołożymy dopiero po wyjęciu bułek z pieca).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje