Hot dog z białą kiełbasą
Hot dog z białą kiełbasą to zdrowsza wersja klasyka. Parówkę zastąpiła pożywna biała kiełbasa, a gotowe sosy - te własnoręcznie przygotowane. Dzięki temu otrzymujemy pyszną i całkiem wartościową przegryzkę z solidnym dodatkiem warzywnym. Hot dog z białą kiełbasą z pewnością ci posmakuje.

Składniki
- 2 laski białej kiełbasy
- 2 bagietki, np. pełnoziarniste
- kilka plasterków ogórka
- 1 mała cebulka
- 2 plasterki żółtego sera
- sałata strzępiasta lub inna zielenina
- keczup
- 1 łyżka musztardy
- oliwa z oliwek
- sos majonezowy
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- pieprz czarny, mielony
- sos chrzanowy
- 1 łyżeczka chrzanu tartego (ze słoiczka)
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
Hot dog z białą kiełbasą - przygotowanie
Bułki kroimy na pół (możemy je zostawić nieprzekrojone do końca - będzie wygodniej przy jedzeniu), ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki na sosy umieszczamy w dwóch osobnych miseczkach i starannie mieszamy.Wnętrza bułek smarujemy niewielką ilością musztardy, dokładamy po plasterku sera. Kiełbasy nacinamy i podsmażamy do zrumienienia na oliwie, a po usmażeniu przy pomocy ręcznika papierowego pozbywamy się nadmiaru tłuszczu z kiełbas. Wkładamy kiełbasy do środka bułek.Dokładamy kawałki cebuli i ogórków, zieleninę, keczup i polewamy całość sosami. Podajemy od razu.Możemy też krótko podpiec bułki z kiełbaskami w piekarniku (bez warzyw i sosu, które dołożymy dopiero po wyjęciu bułek z pieca).
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: