Hummus - miks kultur i smaków

Kiedyś hummusem zajadał się Platon, dziś ta potrwa kuchni bliskowschodniej popularna jest na całym świecie. Danie o tyle ciekawe, że daje nieograniczone pole do eksperymentów i miksów smaków i kultur.

- Hummus przywędrował do Polski stosunkowo późno, biorąc pod uwagę fakt, że na stołach jest obecny od kilku tysięcy lat. Myślę, że w Polsce moda na hummus przyszła wraz z trendem zdrowego żywienia. I faktycznie jest to doskonała przekąska, może być również alternatywą dla różnych past do kanapek- przyznaje Agnieszka Wierzbicka z HummusBar. Tradycyjnie humus przygotowuje się z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini, oliwy z oliwek i przypraw - soli, pieprzu i kminku. Do smaku można dodać również czosnek i sok z cytryny.

Reklama

Jak mówi Malka Kafka z koszernej kawiarni Tel-Aviv Cafe, "najbardziej charakterystycznego smaku dodaje hummusowi tahina czy tahini - pasta z mielonych ziaren sezamu". Jej zdaniem od smaku tej pasty zależy bardzo dużo - może być łagodna z bardzo tłustego i świeżego sezamu lub o przypalonym mocnym smaku z sezamu prażonego.  - Hummus musi mieć też swoją kwaskowatość, którą nadaje sok z cytryny. Dodatkowo można dodać czosnku i pieprzu. My wzbogacamy smak szczyptą kuminu - podkreśla.

Jak zdradza: sekretem idealnego hummusu jest to, że nie ma jednego idealnego hummusu. Za to chętnie dzieli się kilkoma wskazówkami, jak zbliżyć się do ideału.

- Po pierwsze nigdy przenigdy nie używajmy cieciorki z puszki. Po drugie - używajmy bardzo dobrych jakościowo składników - młodej ciecierzycy, bardzo dobrej tahiny, polskiego świeżego czosnku i świeżo mielonych przypraw i wybornej oliwy lub olejów tłoczonych na zimno. Po trzecie, nie bać się do mielenia dolewać wody. Hummus nie może być zbitą masą. Trikiem jest dodanie kruszonego lodu do blendowania. Kryształy lodu ucierają cieciorkę i emulgują olej. Hummus staje się wtedy bardziej napowietrzony i od razu schładza się, co przedłuża jego żywotność - zdradza Kafka.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje