Hummus z jagnięciną

Hummus to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalna na świecie potrawa kuchni bliskowschodniej. Ta pasta to niezbędny element meze, czyli zestawu małych dań rozpoczynających ucztę, ale także składnik wielu potraw . Hummus to pyszna kombinacja ciecierzycy, tahini, soku z cytryny, oliwy oraz innych dodatków, na które akurat mamy ochotę. W Polsce najczęściej podawana jest jako przystawka z warzywami lub w formie pasty na kanapkę. Niewiele osób w naszym kraju jednak wie, że idealnie komponuje się także z mięsem, na przykład jagnięciną.

Hummus - przysmak, który cieszy się w Polsce coraz wiekszą popularnością!
Hummus - przysmak, który cieszy się w Polsce coraz wiekszą popularnością! materiały prasowe

Składniki:

  • 380 g hummusu (np. Hummus marki Jasmeen)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • 250 g jagnięciny (z nogi) pokrojonej na drobne kawałki
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu  
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • chleb pita (do podania)

Przygotowanie:

1. Wyłóż hummus na talerz i zrób dołek pośrodku pasty. Odłóż go na bok. Podgrzej oliwę i masło na małej patelni, następnie dodaj migdały i podsmażaj je przez ok. 1 minutę cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj orzechy pinii i podsmażaj je przez ok 2 minuty, aż staną się złoto-brązowe.

2. Za pomocą łyżki durszlakowej przenieś zawartość naczynia na papierowy ręcznik. Wykorzystaj tę samą patelnię do podsmażenia jagnięciny, dodaj do niej ziele angielskie, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Po ok. 3-5 minutach wrzuć z powrotem migdały i orzechy, całość wymieszaj i gotuj przez ok 30 sekund. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia.

3. Tak przygotowane mięso umieść pośrodku talerza z hummusem. Serwuj z chlebem pita.

Smacznego!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas