Idealna letnia przekąska: pomidory faszerowane kuskusem

Sezon na pomidory rozpoczyna się na dobre. Właśnie o tej porze roku są najsmaczniejsze. Możemy z nich przygotować potrawę, która zastąpi tradycyjne sałatki.

Nadziewane pomidory
Nadziewane pomidory123RF/PICSEL

Faszerowane pomidory, na zimno, polane sosem bazyliowo-orzechowym, będą idealną przekąską na letnie popołudnie. Pełne witamin i smaczne.

Do przygotowania faszerowanych pomidorów potrzebujemy: 4 duże pomidory, 150 g kuskusu orkiszowego, 40 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, 8 listków mięty 10 listków bazylii, 100 g oliwy z oliwek, 1 średni ogórek gruntowy, garść łuskanego świeżego groszku, 1 łyżkę stołową curry, łyżkę pestek dyni lub słonecznika, sól i pieprz.

Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do niego rodzynki, studzimy. Z pomidorów skrawamy "czapeczki" tak, aby można było łatwo wydrążyć miąższ ze środka. Lekko solimy, po czym osączamy na ściereczce.

Grubo siekamy orzechy włoskie. Siekamy także opłukane liście bazylii i mięty. Miksujemy orzechy, bazylię, oliwę z oliwek, dodajemy sól i pieprz do smaku. Ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy kuskus i rodzynki z curry. Dodajemy groszek, ogórek, posiekaną miętę i pestki dyni. Mieszanką nadziewamy pomidory. Podajemy z sosem bazyliowo-orzechowym. (PAP Life).

Faszerowana kalarepa - wyborna przekąskaInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas