Cieszy nie tylko oczy. Medycyna chińska zna od dawna te właściwości
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Oprócz walorów dekoracyjnych, piwonia biała jest także ważną rośliną leczniczą w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) oraz w medycynie japońskiej i koreańskiej. Korzeń tej rośliny jest stosowany jako składnik licznych preparatów leczniczych. W Polsce jednak nie zyskał wielkiej popularności, a szkoda, bo zdecydowanie warto poznać tę roślinę.
Roślina która cieszy oko i wspiera odporność. Piwonia biała hitem w azjatyckich krajach
Piwonia biała to nie tylko piękny, ozdobny kwiat, ale również roślina o długiej historii stosowania w medycynie naturalnej, zwłaszcza w Azji. Korzeń piwonii białej jest szczególnie ceniony za swoje właściwości lecznicze, choć nie jest typowo traktowany jako produkt jadalny.
Zobacz również:
- Zaschnięte zacieki przestaną straszyć w piekarniku. Dwa składniki rozpuszczą brud
- Ważna formalność przy remoncie mieszkania. Zapomnisz? Kara będzie surowa
- [QUIZ] Nadchodzi Black Week. Jaki ekspres do kawy kupić?art. sponsorowany
- Przypomina wyglądem jajko. Pyszny żółty miąższ ukoi kaszel i wzmocni serce
W kulturach Wschodu, zwłaszcza w Chinach i Japonii, od wieków używa się go jako naturalnego remedium na różne dolegliwości. W tym artykule przyjrzymy się bliżej piwonii białej, dowiemy się, czym jest, jakie właściwości wykazuje jej korzeń i jakie ma zastosowanie w ziołolecznictwie.
Jest uprawiana jako roślina ozdobna ze względu na swoje piękne, pachnące kwiaty, które mogą przyjmować różne odcienie bieli, różu, a nawet fioletu. Piwonie są cenione w ogrodnictwie i chętnie sadzone w ogrodach oraz parkach na całym świecie.
Jednak warto skupić się nie tylko na wyglądzie tej rośliny, ale też na jej właściwościach zdrowotnych, bo i tych nie brakuje.
Niezwykle cenny korzeń. Co zawiera?
Korzeń piwonii białej, choć nie jest spożywany w konwencjonalnym rozumieniu, jest wykorzystywany w formie preparatów ziołowych, które można przyjmować doustnie.
Z korzenia piwonii białej produkuje się proszki, wyciągi, nalewki oraz kapsułki, które są dostępne na rynku jako suplementy diety. Mimo że korzeń piwonii nie jest jadalny w klasycznym znaczeniu, jest bezpieczny do spożycia w określonych ilościach, gdy jest odpowiednio przetworzony.
Badania potwierdzają, że paeoniflorina zawarta w korzeniu piwonii białej wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Korzeń ten bywa stosowany jako środek łagodzący objawy stanów zapalnych, co sprawia, że może być pomocny w przypadku chorób zapalnych, takich jak reumatyzm czy zapalenie stawów.
Substancje bioaktywne zawarte w korzeniu piwonii mają zdolność modulowania odpowiedzi immunologicznej organizmu, co może wspierać odporność. W tradycyjnej medycynie chińskiej korzeń piwonii białej bywa stosowany w celu poprawy odporności i ochrony organizmu przed infekcjami.
Korzeń piwonii białej znany jest także ze swoich właściwości uspokajających. Paeoniflorina działa również relaksująco i może być pomocna w łagodzeniu stresu oraz stanów lękowych. Korzeń piwonii białej jest często stosowany jako środek na uspokojenie, poprawę nastroju i łagodzenie objawów depresji.