Reklama

Reklama

Idealna zapiekanka

Zrobisz ją i masz obiad na dwa dni z głowy!

Składniki

  • kapusta
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 20 dag ugotowanego ryżu
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • 15 dag wędzonego boczku
  • szklanka śmietany
  • sól
  • starta mozzarella

W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, ryż, sól i pieprz. Całość wymieszaj. Duś do miękkości. Przestudź i wrzuć pokrojone w kostkę pomidory.

Reklama

Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na dnie rozłóż część boczku, a na nim kilka sparzonych liści kapusty oraz warstwę masy mięsnej. Całość posyp pokrojoną sparzoną kapustą i zalej śmietaną. Czynność tę powtarzaj, aż do zużycia wszystkich składników. Całość skrop roztopionym masłem. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Pięć minut przed końcem posyp zapiekankę mozzarellą i dopiecz.  


Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje