Idealne jajko w koszulce
Proste, a jakie efektowne!

Jajko w koszulce. Większości z nas znane z nazwy, ale tak naprawdę niewiele osób wie, jak je prawidłowo przyrządzić. Wydaje się, że wymaga dużej wprawy, ale tak naprawdę... wszystko co musicie zrobić, to przygotować: świeże jajka w temperaturze pokojowej, filiżankę, garnek z posolonym wrzątkiem, a potem postępować z naszą instrukcją. Zatem do dzieła!.
1. Jajko bardzo ostrożnie wybij do filiżanki albo małej miseczki. Uważaj przy tym, aby nie uszkodzić żółtka.
2. Potem przelej jajko do wrzącej, posolonej i zakwaszonej wody (do 1 litra wody dodaj łyżeczkę soli, łyżkę octu).
3. Białko delikatnie zbieraj łyżką, formując owalny kształt. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową.