Idealne kruche ciasto
Kruche ciasto to nie tylko znakomita podstawa słodkich wypieków.

W pikantnej wersji świetnie nadaje się na słone paluchy do past i sosów, sakiewki z mięsnym farszem czy chrupiące zawijaski na jeden kęs, które można podać na domowym przyjęciu.
Zawsze pod ręką
Aby w każdej chwili móc upiec karnawałowe przekąski, warto wcześniej zagnieść większą porcję kruchego ciasta. Potem wystarczy jeszcze surowe podzielić na części, włożyć do foliowych torebek i zamrozić. W ten sposób można przechowywać ciasto nawet 3 miesięcy. Przed pieczeniem powinno się rozmrażać je w pokojowej temperaturze przez 2 godziny.
Łatwe wałkowanie
Jeśli ciasto po rozmrożeniu jest klejące, wkładamy je do lodówki i ponownie mocno schładzamy - łatwiej je będzie rozwałkować. Pamiętajmy, by nie podsypywać go zbyt obficie mąką, bo wypieki popękają i będą twarde.