Reklama

Pachnący skwarkami smalec z przepisu babci Tereski. Przepis zrobi furorę

Aromat podsmażanej cebuli, winnych jabłek i skwierczącej słoninki sprawia, że domownikom automatycznie zaczyna lecieć ślinka. Apetycznie pachnący oraz idealnie biały smalec to smakowity dodatek do świeżego pieczywa, nie tylko pszennego, ale także żytniego lub razowego. Podany w towarzystwie chrupiącego ogórka kiszonego oraz parującej herbaty z sokiem malinowym przywodzi na myśl wyprawy w polskie góry. Jak przygotować babciny smalec w domu? Podpowiadamy.

Czy warto jeść smalec?

Jedni zajadają się nim na potęgę, inni raczej stronią od tłustego smalcu. Okazuje się, że w smarowidle znajdziemy sporo składników odżywczych, mających pozytywny wpływ na zdrowie. Smalec obfituje przede wszystkim w witaminy A, D, E oraz K, a także kwas stearynowy, palmitynowy i linolowy. Ich obecność w diecie reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, przeciwdziała chorobom serca i reguluje pracę układu nerwowego.

Główną wadą smalcu jest jego wysoka kaloryczność. W 100 g produktu znajdziemy aż 100 g tłuszczu, z tego powodu dietetycy doradzają, by spożywać smarowidło jedynie w bardzo umiarkowanych ilościach i niezbyt często. Sklepowy smalec to produkt wysoko przetworzony, w którego składzie znajdziemy sporo soli, sztucznych barwników oraz cholesterolu, który osłabia serce. Jeśli chcemy mieć pewność, że smalec nie będzie zawierał żadnych podejrzanych dodatków, przygotujmy go samodzielnie.

Reklama

Sprawdź: Smalec - co trzeba o nim wiedzieć?

Domowy smalec. Jakie są potrzebne produkty?

W dużych hipermarketach oraz sklepach z regionalną żywnością dostaniemy dwa rodzaje smalcu. Pierwszy, sprzedawany w kostce, służy głównie do smażenia pełnych smaku i soczystych kotletów schabowych. Ten przeznaczony do smarowania kryje się w niewielkich szklanych słoiczkach, a niejednokrotnie jego dość wysoka cena zniechęca nas do zakupu. Dzięki prostemu babcinemu przepisowi, szybko przygotujemy przysmak do chleba w domu.

Składniki na smalec:

  • 50-60 dag słoniny lub podgardla,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sprawdź: Wieprzowy smalec według przepisu Ewy Wachowicz. Na sam widok cieknie ślinka!

Smarowidło do chleba - przepis na domowy smalec

Sposób przygotowania smalcu: 

  1. Zakupioną słoninę lub podgardle kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka lub na patelnię. Składnik podgrzewamy powoli i na niewielkim ogniu do czasu, aż wytopi się cały tłuszcz. Dzięki temu smalec po wystygnięciu nabierze idealnie białej barwy.
  2. Obraną cebulę, jabłko oraz wędzony boczek ze skórką kroimy w kostkę, dorzucamy do wytopionego tłuszczu i smażymy do momentu zmniejszenia objętości oraz lekkiego zrumienienia.
  3. W kolejnym kroku zdejmujemy naczynie ze smalcem z ognia, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także pieprz i sól.
  4. Gorący smalec przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków, a następnie pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
  5. Zimne smarowidło trzymamy w lodówce i zużywamy w przeciągu 2-3 tygodni. Świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Sprawdź również:

Wątróbka z cebulką

Serwatczanka według Ewy Wachowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: smalec | smarowidła | smarowidło na kanapkę
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy