Pachnący skwarkami smalec z przepisu babci Tereski. Przepis zrobi furorę

Domowy smalec bije na głowę sklepowe odpowiedniki
Domowy smalec bije na głowę sklepowe odpowiednikiKarol MakuratEast News

Czy warto jeść smalec?

Zobacz również:

    Domowy smalec. Jakie są potrzebne produkty?

    Jak zrobić domowy smalec? Pyszne smarowidło łatwo przygotujesz we własnej kuchni
    Jak zrobić domowy smalec? Pyszne smarowidło łatwo przygotujesz we własnej kuchni 123RF/PICSEL
    • 50-60 dag słoniny lub podgardla,
    • 20 dag wędzonego boczku,
    • 2 średnie cebule,
    • 1 duże jabłko,
    • 2 ząbki czosnku,
    • sól i pieprz do smaku.

    Smarowidło do chleba - przepis na domowy smalec

    1. Zakupioną słoninę lub podgardle kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka lub na patelnię. Składnik podgrzewamy powoli i na niewielkim ogniu do czasu, aż wytopi się cały tłuszcz. Dzięki temu smalec po wystygnięciu nabierze idealnie białej barwy.
    2. Obraną cebulę, jabłko oraz wędzony boczek ze skórką kroimy w kostkę, dorzucamy do wytopionego tłuszczu i smażymy do momentu zmniejszenia objętości oraz lekkiego zrumienienia.
    3. W kolejnym kroku zdejmujemy naczynie ze smalcem z ognia, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także pieprz i sól.
    4. Gorący smalec przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków, a następnie pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
    5. Zimne smarowidło trzymamy w lodówce i zużywamy w przeciągu 2-3 tygodni. Świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Smacznego!