Idealnie chrupiące zapiekanki na bagietce. Tak pyszne, że nie zdążą nawet wystygnąć
Pomysł na obiad czy kolację. Zapiekanki na bagietce- proste w wykonaniu i przede wszystkim smaczne. Kluczem do uzyskania wyjątkowego smaku jest odpowiednie przygotowanie pieczarek i posypanie ciepłej jeszcze zapiekanki szczypiorkiem. Chcecie spróbować? Oto przepis.
Przepis na zapiekanki od Ewy Wachowicz
Zapiekanki na bagietce - składniki
Składniki na ciasto:
- bagietka
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- masło klarowane
- sól
- pieprz
- 150 g sera żółtego w kawałkach
Do podania:
- szczypiorek
Sprawdź także:
Zapiekanki na bagietce - przygotowanie
- Bagietkę przekroić na pół, a następnie przeciąć wzdłuż.
- Posmarować masłem, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (w piecyku włączyć funkcję grillowania).
- Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej.
- Masło roztopić na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule.
- Gdy zacznie się złocić, wrzucić grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i usmażyć.
- Ser zetrzeć na grubych oczkach.
- Na zrumienionych bagietkach rozłożyć pieczarkowy farsz. Posypać serem.
- Zapiec w piekarniku (180 st. C, funkcja grillowania).
- Zapiekanki najlepiej udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekanki na bagietce z sosem
Jeśli lubisz zapiekanki z sosem, możesz przygotować sos holenderski.
Składniki na sos holenderski do zapiekanek:
- 4 żółtka
- ½ kostki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- szczypta estragonu
Sos holenderski - przygotowanie:
- Masło roztopić. Do żółtek dodać sok z cytryny. Posolić i ubić. Cały czas ubijając, wlać gorące masło.
- Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i ubijać dalej.
- Odstawić do przestudzenia.
Polecamy również przepis na zapiekankę z ziemniaków
***
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.