Ile składników na talerzyku?
Poznaj kilka zasad, które ułatwią ci komponowanie zdrowych posiłków dla brzdąca po jego 1. urodzinach.
Piramida smakołyków
Dla zdrowia smyka ważne są jednak nie tylko przysmaki, jakie trafiają do jego brzuszka, ale i proporcje pomiędzy nimi, co ilustruje piramida żywienia. Żywność jest tu podzielona na grupy. Każda z nich jest ważna dla rozwoju dziecka, jednak produktów z niektórych grup potrzeba mu mniej, a tych z innych grup - więcej. Łatwo to zrozumieć na przykładzie talerzyka z obiadem. Największą część zajmą produkty z grupy warzyw, nieco mniejszą - mięso lub ryby i węglowodany (np. ziemniaki lub ryż), a najmniej tłuszcze, które dodajemy do surówek. - Podstawą zdrowego żywienia jest różnorodność - podkreśla Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka. - Jeśli maluch dostanie różne rodzaje pieczywa, mięs, warzyw czy nabiału, do jego organizmu trafi wszystko, czego mu trzeba - zapewnia. Ważne, by w ciągu dnia zapewnić dziecku kilka różnych produktów z każdej grupy i by nie serwować co dzień tych samych przysmaków. Jednego dnia podaj smykowi rybę, innego - kotlecik z kurczaka. Gdy obiad będzie jarski, na kolację warto zrobić dziecku np. kanapkę z pasztetem lub pastą rybną.
Normy są ważne, ale...
- Posiłek przede wszystkim musi być dostosowany do potrzeb malucha - radzi Anna Stolarczyk. - Powinien być uzależniony od tempa jego rozwoju, tego, czy brzdąc jest ruchliwy, czy leniwy. Normy dotyczące ilości witamin, białka czy kalorii najlepiej traktować orientacyjnie.
Cukier, słodycze i słodzone napoje
Smyk może jadać łakocie 1-2 razy w tygodniu - i tak dosładzamy mu herbatkę czy płatki na mleku. Zamiast słodkich napojów, powinien pić wodę.
Tłuszcze oraz warzywa strączkowe i orzechy
Oliwę, oleje i margaryny kubkowe (przed 3. rokiem - masło) serwuj malcowi 2-4 razy dziennie, a rośliny strączkowe i orzechy - 3-4 razy w tygodniu.
Mięso, drób, ryby,jaja
Produkty z tej grupy to źródła białka i żelaza. Warto, by pojawiały się w menu dziecka 2 razy dziennie. Ryby brzdąc powinien jeść 2 razy w tygodniu.
Mleko i jego przetwory
Mleko, jogurt, kefir, twaróg i sery są bogate w wapń, niezbędny dla zdrowych zębów i kości, Najlepiej, by znalazły się na talerzu dziecka 2-3 razy dziennie.
Warzywa i owoce
Dostarczają błonnika, witamin i soli mineralnych. Warzyw w jadłospisie nie trzeba ograniczać. Surowe lub gotowane mogą być dodatkiem do posiłku nawet 5 razy dziennie. Z kolei owoce należy
ograniczyć do 1-2 sztuk dziennie.
Pieczywo, kasze, makarony, ziemniaki, płatki śniadaniowe
Produkty z tej grupy smyk powinien jadać 4-5 razy dziennie. Najkorzystniejsze dla zdrowia są te pełnoziarniste. Dają organizmowi energię, która uwalnia się stopniowo. Dzięki temu dziecko nie ma nagłych napadów głodu.