Imprezowe szaleństwo w kuchni
Jak impreza, to wyłącznie szalona! Niezależnie od tego, czy organizujecie kameralne spotkanie z rodziną i przyjaciółmi czy huczną zabawę do białego rana, na żadnym z nich nie może zabraknąć pysznych przekąsek.

Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki
- Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
- Czarne oliwki
- Suszone pomidory
- sos do pizzy
- 100 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, suszone oregano
- Ziarna słonecznika
- Parmezan
- Świeża bazylia
- spód
- 600 g kalafiora
- Jajko
- 200 g startego żółtego sera
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kalafiora podziel na różyczki, rozdrobnij w malakserze. Rozdrobnionego kalafiora gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie odciśnij w ściereczce z nadmiaru wody. Dodaj jajko oraz żółty ser. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut. Składniki na sos wymieszaj. Posmaruj upieczony spód. Na wierzchu ułóż pozostałe składniki, a na koniec posyp parmezanem. Piecz jeszcze przez 15 minut.

Minitarty z boczkiem i cebulą
Składniki
- 200 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
- Ciasto francuskie
- 400 g cebuli
- 2 jajka
- 250 ml śmietany
- Świeży rozmaryn
- 100 g startego żółtego sera
- Sól, pieprz
- Rozmącone jajko do posmarowania ciasta francuskiego
Sposób przygotowania
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż do zrumienienia. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Duś do miękkości. Wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj do przestudzonego farszu. Dopraw solą i pieprzem. Małe foremki na tatrę wyłóż ciastem francuskim, przełóż do środka przygotowany farsz. Wystające brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.

Różyczki z ciasta francuskiego
Składniki
- Szynka (np. z beczki od JBB Bałdyga)
- Ciasto francuskie
- Jajko
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości około 3 cm. Na paski nałóż półplasterki szynki i zwiń je w różyczki, zalepiając brzegi. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.