Indyk faszerowany
Dobrymi dodatkami do tak przygotowanego mięsa będą: makaron ugotowany al dente i żurawina lub borówka do mięs. Polecamy przepis na indyka faszerowanego. Smakuje doskonale.
Składniki na 4 porcje:
- 4 cienkie kotlety z indyka
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypioru
- 5 dag orzechów włoskich
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ owoców rozdrobnić. Cebulę, selera naciowego i szczypior posiekać. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko połączyć. Farsz położyć na przygotowanych płatach mięsa i zwinąć roladki, spinając wykałaczkami lub związując sznurkiem.
2. Oprószyć mięso z zewnątrz solą, pieprzem i papryką. Owinąć w folię aluminiową i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Zdjąć folię, natrzeć mięso z wierzchu olejem, zwiększyć temperaturę do maksymalnej i piec jeszcze 10-15 minut, aż mięso ładnie się zrumieni.