Indyk w pomarańczach

Tak przyrządzony indyk będzie idealny na obiad w rodzinnym gronie

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 1 udziec indyka (ok. 1 kg, bez kości)
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

1. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z jednego owocu wyciśnij sok. Udziec z indyka opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem pomarańczowym. Następnie posyp solą, pieprzem, słodką papryką, igiełkami rozmarynu,płatkami chili oraz ziołami prowansalskimi. Przyprawy wcieraj w mięso kilka minut. Potem uformuj z niego zgrabną pieczeń. Obwiąż ją mocną bawełnianą nitką albo zepnij wykałaczkami. Włóż do miseczki.Szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 12 godzin. Pozostałą pomarańczę pokrój na kawałki. 

2. Zamarynowany udziec przełóż do żaroodpornej formy. Podlej marynatą z dna miseczki. Obłóż kawałeczkamipomarańczy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Po ok. 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz mięso jeszcze 90 minut. Gotowy udziec podawaj np. z pieczonymi ziemniakami albo ryżem ugotowanym na sypko.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje