Indyk w pomarańczach
Tak przyrządzony indyk będzie idealny na obiad w rodzinnym gronie
Sposób przygotowania
1. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z jednego owocu wyciśnij sok. Udziec z indyka opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem pomarańczowym. Następnie posyp solą, pieprzem, słodką papryką, igiełkami rozmarynu,płatkami chili oraz ziołami prowansalskimi. Przyprawy wcieraj w mięso kilka minut. Potem uformuj z niego zgrabną pieczeń. Obwiąż ją mocną bawełnianą nitką albo zepnij wykałaczkami. Włóż do miseczki.Szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 12 godzin. Pozostałą pomarańczę pokrój na kawałki.
2. Zamarynowany udziec przełóż do żaroodpornej formy. Podlej marynatą z dna miseczki. Obłóż kawałeczkamipomarańczy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Po ok. 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz mięso jeszcze 90 minut. Gotowy udziec podawaj np. z pieczonymi ziemniakami albo ryżem ugotowanym na sypko.