Indyk z warzywami
Delikatne mięso na obiad

Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- 3 łyżki oleju
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- papryka słodka i ostra w proszku
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła klarowanego
- cebula
- por
- łyżka śmietany
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Umyte mięso rozkrój wzdłuż, rozłóż i zbij tłuczkiem. W miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami oraz papryką i natrzyj mięso. Pozostaw je na noc w lodówce. Marchewki obierz i ugotuj w całości do miękkości, najlepiej na parze. 2. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę i pora. Dopraw solą, śmietaną i startą gałką muszkatołową. Przełóż na oczyszczone z marynaty mięso. Połóż marchewki i ciasno zwiń przy pomocy sznurka. Włóż do rękawa, dodaj masło i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Podawaj w całości.