Inne, "słodkie" zastosowanie ryżu do sushi
Kto powiedział, że ryż do sushi może mieć tylko jedno zastosowanie? Jak zachęcają autorzy "Mixu wiedzy kulinarnej", ze specjalnego ryżu warto przygotować pudding, który jeszcze lepiej będzie smakował z owocami albo czekoladą.
Jak przekonują autorzy książki "Mix wiedzy kulinarnej" - wydanej w ramach programu "Szef dla Młodych Talentów" - ryż do sushi może służyć nie tylko do przygotowania dobrze znanej, japońskiej potrawy, ale też puddingu, który zaskoczy niejednego smakosza.
Do przygotowania puddingu z ryżu do sushi potrzebne będą następujące składniki: 2 szklanki ryżu do sushi, 3 szklanki mleka UHT, 3 szklanki mleka kokosowego, szklanka mleka skondensowanego, 2 laski cynamonu oraz 4 goździki.
Aby wejść na wyższy poziom kulinarny i z ryżu do sushi przygotować deser, najpierw ryż ten - zgodnie z zaleceniami autorów przepisu - przesypujemy do rondla i zalewamy go mlekiem. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. "Uzupełniaj sukcesywnie mlekiem lub wodą do momentu, aż ryż osiągnie pożądaną miękkość. Ugotowany ryż odstaw na bok pod przykryciem" - instruują.
W drugim rondlu należy zagotować: mleko kokosowe, cynamon, goździki i mleko skondensowane. Do ugotowanego ryżu wlewamy odcedzone mleko z drugiego rondla i całość doprowadzamy do wrzenia. Masę należy jeszcze lekko odparować. "Tak przygotowany pudding możemy doprawić: ziarnami wanilii, owocami lub czekoladą" - podpowiadają twórcy "Mixu wiedzy kulinarnej". (PAP Life)