Innsbrucka zupa czosnkowa

Z samego serca Tyrolu.

article cover
© Panthermedia

- 4 dag masła,

- 3 dag mąki,

- 0,5 l mleka,

- 0,5 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody,

- 6 dag czosnku,

-sól, gałka muszkatołowa,

- 4 łyżki śmietany

Na grzanki:

- 1 bułka,

- 2 dag masła,

- 3 ząbki czosnku,

- pietruszka do dekoracji, Przygotowanie: Drobno pokrojoną cebulę usmażyć na maśle, oprószyć mąką. Smażyć, aż lekko zbrązowieje, wlać mleko i bulion (lub wodę) i gotować 10 minut na słabym ogniu. Dodać pokrojony czosnek i przyprawić. Zaciągnąć śmietaną.

Bułkę pokroić w kostkę i wraz z rozgniecionymi ząbkami czosnku przesmażyć na maśle na złoty kolor. Zupę podawać z grzankami i siekaną natką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas