Intensywny sos serowy do frytek i chipsów
Sos serowy do frytek i chipsów jest prosty w przygotowaniu i na pewno smaczniejszy od gotowca ze sklepu. Wspaniale komponuje się z typowo barowymi przekąskami. Podkreśla smak produktów ziemniaczanych, a także grillowanego mięsa. Sos serowy do frytek i chipsów szybko stanie się obowiązkowy na każdej imprezie.
Sos serowy do frytek i chipsów - przygotowanie
Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser i przełóż go do garnka razem ze skrobią kukurydzianą. Dodaj szklankę mleka zagęszczonego i ostry dodatek – pastę harrisa z papryczek chili lub sos tabasco.
Powoli podgrzewaj składniki do momentu aż ser się rozpuści i całość zgęstnieje. Może to zająć kilka minut. Cały czas mieszaj, aby sos nie przywarł do dna. Na koniec możesz dodać posiekane świeże zioła – pietruszkę czy kolendrę.
Świetnie smakuje jako dodatek do frytek czy burgerów. Sprawdzi się również jako dip do chipsów i nachos.
Sprawdź też inne przepisy:
Zobacz również: