Reklama

Reklama

Intensywny sos serowy do frytek i chipsów

Jest prosty w przygotowaniu i na pewno smaczniejszy od gotowca ze sklepu. Wspaniale komponuje się z typowo barowymi przekąskami. Podkreśla smak produktów ziemniaczanych, a także grillowanego mięsa.

Czas przyrządzenia: 10 minut

Składniki

  • 250 g sera cheddar
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki pasty harrisa lub sosu tabasco
  • ulubione świeże zioła

Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser i przełóż go do garnka razem ze skrobią kukurydzianą. Dodaj szklankę mleka zagęszczonego i ostry dodatek – pastę harrisa z papryczek chili lub sos tabasco.

Powoli podgrzewaj składniki do momentu aż ser się rozpuści i całość zgęstnieje. Może to zająć kilka minut. Cały czas mieszaj, aby sos nie przywarł do dna. Na koniec możesz dodać posiekane świeże zioła – pietruszkę czy kolendrę.

Świetnie smakuje jako dodatek do frytek czy burgerów. Sprawdzi się również jako dip do chipsów i nachos.

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: sos serowy | dip

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje