Reklama

Reklama

Sos 1000 wysp

Najbardziej znany sos świata. Nazwę zawdzięcza regionowi geograficznego na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie mieszkała Sophia LaLonde, której przypisuje się autorstwo oryginalnej receptury sosu.

Składniki

  • 6 czubatych łyżek majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka posiekanej drobno papryki
  • 1/2 małego ogórka konserwowego
  • 2-3 czarne oliwki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny)
  • szczypta soli i pieprzu

Połowę ogórka ścieramy na małych oczkach, podobnie postępujemy z oliwkami. Paprykę kroimy najdrobniej, jak potrafimy. Starte produkty umieszczamy w niedużej miseczce, dodajemy rozdrobnioną paprykę i pozostałe składniki, łącznie z przyprawami. Mieszamy starannie, aż otrzymamy sos o możliwie jednolitej konsystencji.

Gotowy sos chłodzimy przynajmniej przez godzinę.

Reklama

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

***Zobacz także

Dowiedz się więcej na temat: sos | przepis na sos

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje